19-jarige die Leander Quintyn doodstak: “Ik wilde eens weten hoe het voelde”

Leander Quintyn werd vlak bij zijn woning in de Felix D’Hoopstraat in Tielt neergestoken.© Wouter Meeus
Leander Quintyn werd vlak bij zijn woning in de Felix D’Hoopstraat in Tielt neergestoken.© Wouter Meeus
Redactie KW

Een 19-jarige jongeman zit in de cel voor een “willekeurige” moord. Gewapend met een mes trok hij de straat op in het West-Vlaamse Tielt. Op zoek naar een slachtoffer. De eerste persoon die hij zag, stak hij neer: de 32-jarige Leander Quintyn, die er toevallig een wandeling maakte. Zonder enig motief of link met het slachtoffer. Bijna pleegde hij zo de perfecte moord. Tot zijn vertrouwenspersoon zijn mond voorbij praatte. “Ik wou eens weten hoe het voelde”, zou de verstokte gamer gezegd hebben.

“Om eens te weten hoe het voelde om iemand neer te steken.” Jarod D. (19) belde kort nadat hij een willekeurige man had neergestoken op straat in Tielt naar zijn broer. Om hem te vertellen dat hij Leander “Leo” Quintyn (32) enkele messteken had gegeven. Al kende de gamer de naam van zijn slachtoffer op dat moment niet. Want hij had gewoon de eerste de beste persoon op straat gekozen en neergestoken. Een videospelletje, maar dan in het echt. Zijn broer geloofde hem niet en zweeg er verder in alle talen over. Tot hij weken later toch een kameraad in vertrouwen nam en die de ernst van de uitspraken wél in zag.

De moord dateert van zaterdagavond 6 maart, om 22.50 uur. Leander Quintyn werd toen vlak bij zijn woning in de Felix D’Hoopstraat in Tielt neergestoken door een onbekende. Hij strompelde nog naar huis, maar zeeg bewusteloos neer nog voor hij daar aankwam. De dertiger werd gereanimeerd, maar hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

Drones ingezet

Getuigen zagen een man met een mes weglopen, maar een accurate beschrijving van de dader was er niet. De politie zette de volgende dag drones in om de omgeving uit te kammen. En al snel kwam er een officiële oproep naar getuigen en camerabeelden. Eind maart werden drie personen opgepakt. Het ging om Tieltenaars met een slechte reputatie en een aanzienlijk strafregister. Maar zij bleken met de moord uiteindelijk niets te maken te hebben.

Al anderhalve maand beten heel wat ervaren speurders hun tanden stuk op het dossier dat als “cold case” bestempeld dreigde te worden. Tot de hulp uit onverwachtse hoek kwam, namelijk de gamewereld. De broer van dader Jarod D. nam afgelopen weekend één van zijn virtuele vrienden in vertrouwen en vertelde hem lacherig wat zijn broer hem enkele weken eerder had toevertrouwd. Het was die derde persoon die besliste om de politie op de hoogte te brengen.

Broer wou het niet geloven

De speurders schoten meteen in gang. Het feit dat Jarod D. niet ver van de moord af woont, namelijk in een appartement in de Europalaan, sterkte hen. Zowel Jarod D. als zijn broer werden opgepakt en uitgebreid verhoord. Die laatste bevestigde dat zijn broer hem over de moord had aangesproken. “Maar ik kon en wou dat niet geloven”, zou hij daar over verklaard hebben. Volgens onze informatie bekende Jarod D. uiteindelijk dat hij Leander om het leven had gebracht. De politie wil hem binnenkort opnieuw verhoren om meer over zijn beweegredenen te kennen.

Jarod D. werd door de onderzoeksrechter aangehouden en verschijnt vrijdag voor de eerste keer voor de raadkamer in Brugge. Die zal dan beslissen of hij een maand langer in voorhechtenis moet blijven. “Tot dan zal ik in het belang van mijn cliënt niet communiceren”, aldus zijn advocaat Randal Huysentruyt.

Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Kelly Quintyn, zus van Leander, reageert aangeslagen op het nieuws omtrent haar broer. “Hoe zinloos? Het is ongelooflijk dat iets dergelijks in Tielt kan gebeuren.” De familie van Leander was al sinds het voorval overtuigd dat Leander zelf geen schuld trof aan het incident. “We hebben altijd gedacht dat Leander op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Wat we nu horen, is schokkend, maar is wel een stap dichter bij onze zoektocht naar antwoorden.”

”Complete verrassing”

“Een stille, vriendelijke gast.” Zo omschrijft de familie van de dader de jongeman die Leander neerstak. “Zaterdag was hij hier nog geweest. We hadden niets speciaals aan hem gemerkt. Dit komt voor ons dan ook aan als een complete verrassing.”

Samen met een van zijn broers houdt Jarod erg van gamen, maar dat dat er mee toe geleid heeft dat Jarod een gametafereel in het echt wou uitproberen, denkt de familie niet. “Jarod was depressief en werd daarvoor al eens opgenomen in het ziekenhuis. Nu leek het eigenlijk wel beter met hem te gaan.” (Tim Lescrauwaet/Bert Feys)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.