‘Money mule’ vraagt vrijspraak

(iStock)
Redactie KW

Een 35-jarige man uit Kortrijk vraagt in de rechtbank van Kortrijk de vrijspraak voor het witwassen van 6.000 euro. Hij zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was, toen een wildvreemde hem zijn bankgegevens vroeg om dat bedrag zomaar op zijn rekening te storten.

Begin oktober 2019 liep Taoufik L.A. op café een wildvreemde tegen het lijf. Die vroeg hem zijn bankgegevens, zodat er 6.000 euro op zijn rekening gestort zou kunnen worden. In ruil voor de afhaling van het geld zou hij 500 euro mogen houden. L.A. stelde zich geen vragen en haalde het geld af. Het bleek afkomstig van phishing na een valse mail in naam van Argenta. De ING-bank merkte dit op en blokkeerde zijn rekening. Pas toen deed L.A. aangifte bij de politie. Ondertussen had hij wel zelf al de 500 euro opgestreken.

“Enkel door de medewerking van dergelijke ‘money mules’ kunnen phishers hun slag blijven slaan”, zei de openbare aanklager. Hij vroeg een celstraf van één jaar en de verbeurdverklaring van 6.000 euro. “Ik had niet de bedoeling iets fout te doen”, zei de man uit Kortrijk. “Ik wou gewoon gemakkelijk geld verdienen. Ik ben naïef geweest.” Hij vraagt de vrijspraak. Vonnis op 12 februari.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier