Money mule staat terecht voor witwassen van 10.000 euro

© iStock
Redactie KW

Een 21-jarige man uit Zonnebeke is door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek berecht voor witwaspraktijken bij feiten van phishing. Het slachtoffer werd 10.000 euro lichter gemaakt. Het openbaar ministerie vorderde een jaar gevangenisstraf met uitstel.

Op 13 februari 2018 ontving een vrouw uit Brugge een valse mail van KBC. Het nietsvermoedende slachtoffer liep in de val van de phishers en voerde haar gegevens in. Dankzij die gegevens kon in totaal 10.000 euro via verschillende transacties naar de rekening van M.D. versluisd worden. Een deel van het geld werd snel afgehaald in Hoogstraten, waarna ook in Nederland nog verschillende betalingen werden uitgevoerd.

De beklaagde kon getraceerd worden, maar wist naar eigen zeggen niets af van phishing. M.D. verklaarde aan de speurders dat hij zijn bankkaart ergens verloren was. Volgens procureur Mike Vanneste is het echter duidelijk dat de jongeman, die nu zelf in Nederland woont, zijn kaart en code als money mule aan de bende had gegeven. “Phishing is een ware plaag en is enkel mogelijk door de medewerking van figuren zoals beklaagde”, klonk het.

De rechter doet uitspraak op 10 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier