Moeder Steven Van Geel: “Steven is getraumatiseerd door deze hele periode”

Beschuldigde Steven Van Geel © BELGA
Ilse Naudts

De moeder en de vader van Steven Van Geel kwamen deze ochtend getuigen op het assisenproces rond de dodelijke steekpartij op Mikey Peeters (19). Steven Van Geel raakte op 30 mei 2014, na een nachtje stappen verwikkeld in een gevecht met Mikey Peeters. Zijn vriend, Suleyman Betelguirev, die nog steeds voortvluchtig is, stak Mikey met zes messteken neer.

“Steven is een brave jongen. Hij studeerde zeer goed”, zegt zijn moeder. Zij scheidde al snel van zijn vader. “Zijn vader had een alcoholprobleem. Steven heeft daar veel angsten doorstaan. Als zijn vader gedronken had, dan vernederde hij ons psychologisch.”

“Ik werkte heel hard en ging graag een stapke in de wereld zetten”, aldus Oscar Van Geel. “Mijn madam had dat niet graag.”

In de lagere school, ging alles vlot voor Steven. Hij was zelfs een van de besten van de klas, zei een klasgenoot die kwam getuigen. Maar rond zijn zesde leerjaar kantelde dat een beetje. “Ik had een nieuwe relatie en dat klikte niet met Steven”, aldus Johanna Hostens. “Toen mijn vriend verhuisde is dat gebeterd.”

Maar toch ging het op school niet super. Zijn vierde middelbaar deed hij drie keer, waarna hij stopte met school. “Ze hebben te weinig voor mijn zoon gedaan in de scholen. Ik ondervroeg hem, wist dat hij zijn leerstof kende en toch buizen ze hem. Ik weet niet wat daar gebeurd is. Dat klopt niet. Ik ben nog met directeurs gaan praten. Maar het hielp niet. Later hebben we dan tweedekansonderwijs geprobeerd. En op het einde nog vrachtwagenchauffeur.”

“Foute vrienden”

Steven belandde ooit in Everberg. “Hij had foute vrienden. Ik heb hem daarop aangesproken. Hij heeft zich herpakt”, aldus Johanna Hostens. Ook zijn vader, Oscar Van Geel was dat een lastige periode. “Ik heb dat dan een keer goed gezegd tegen hem. Een kind is moeilijk groot te brengen op die ouderdom. Dat komt in alle klassen voor en bij alle mensen. Steven is een goeie zoon voor mij. Ik mag niet klagen over hem. Ik heb nooit een slag van hem gekregen, al heeft het in een discussie eens niet veel gescheeld.”

“Als Steven bij mij was, dronk hij met zijn vrienden wel eens een pintje voor televisie”, zegt Oscar Van Geel. Volgens Johanna Hostens had Steven wel een alcoholprobleem. “Omwille van zijn angststoornis. Na de feiten zocht hij een alternatief om zich psychisch beter te voelen en is hij overgegaan naar medicatie. Als hij vrij komt, moet hij zich laten onderzoeken door de beste dokters.”

“Steven is getraumatiseerd door deze hele periode. Veel pijn en verdriet. Hij vindt het heel jammer dat daar iemand gestorven is. Hij is diep gekwetst vanbinnen. Wij zijn zo niet opgevoed. Maar het is voorgevallen. Het is ook een smet op mij”, zucht Johanna Hostens nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.