Moeder slachtoffer geweld in Izegem: “Jos krijgt jaar na de feiten nog steeds bedreigingen”

Mama Fien Haverbeke maakt zich grote zorgen om haar zoon Jos. "Al sinds februari gaat hij niet meer naar school. Ik ben gestopt met werken en bekommer me nu om hem. (foto LK) © (foto LK)
Philippe Verhaest

Een jaar nadat de 14-jarige Jos na schooltijd in elkaar geslagen werd door een groepje jongeren, lopen de daders nog altijd straffeloos rond. Meer zelfs: de jongen wordt nog altijd bedreigd en blijft weg van school. Videobeelden van het geweld gingen deze week viraal op sociale media. “Waarom moet het zo lang duren voor het gerecht actie onderneemt?”, vraagt moeder Fien Haverbeke zich af.

Woensdagmiddag 30 mei 2018. De 14-jarige Jos wil met zijn fiets vertrekken aan het Atheneum Bellevue in Izegem. “Ze stonden me daar al op te wachten. Ze trokken me mee aan mijn arm, staken met mij de straat over en begonnen plots te slaan. Ik viel op de grond en kreeg daar nog wat stampen”, vertelt de jongeman. Ze, dat zijn klasgenoot Malik B. (15) en zijn vrienden. B. zoekt op dat moment al maanden ruzie met de schuchtere Jos. “Een duidelijke reden daarvoor is er niet. Die jongens zeggen dat Jos hen eens racistisch benaderd heeft of dat er ruzie is omwille van een meisje, maar dat zijn drogredenen”, zegt moeder Fien Haverbeke. Zij haastte zich na het incident meteen naar de school en trok met haar zoon naar de spoedafdeling van het ziekenhuis.

https://www.youtube.com/watch?v=6Hf9Q27SNwo

Daarna ging het cito presto naar het commissariaat. “Het was hallucinant, eigenlijk. Terwijl we daar onze verklaring aan het afleggen waren, kregen we via kennissen al de beelden van het geweld doorgestuurd. Blijkbaar vonden die gasten het allemaal zo plezant dat ze het hele incident gefilmd hebben en het filmpje gretig deelden op sociale media. We hebben het meteen overgemaakt aan de politie. Ze gingen ons op de hoogte houden”, zegt Fien.

Niet dringend

Dat gebeurde niet. Ook niet toen Fien met haar zoon in september vorig jaar opnieuw naar de politie trok. “Na maanden thuis te zitten, hadden we Jos aangespoord om toch eens met een vriend naar de kermis te gaan. Maar daar botste hij opnieuw op Malik B. Die zei hem dat hij zijn mond moest houden tegen de politie of dat er anders wel eens een buitenlander een mes in zijn buik zou kunnen ploffen. Jos was helemaal van zijn melk toen hij thuiskwam. Maar de politie kon ons niets zeggen over het onderzoek dat gevoerd werd”, zegt Fien. Dat onderzoek bleek alvast een flauw beestje te zijn. “Pas in augustus vorig jaar (drie maanden na de feiten, red.) hebben wij het proces-verbaal van die vechtpartij ontvangen”, zegt woordvoerder Tom Janssens van het parket van Kortrijk. “Men heeft meteen na de feiten ook niet gebeld met de dienstdoende parketmagistraat. Daardoor hebben wij dit geval niet als hoogdringend beschouwd en is het proces-verbaal behandeld zoals een van de vele tientallen processen-verbaal die we op het parket binnen krijgen”, klinkt het. Een wereld van verschil dus met de aanpak van gelijkaardige feiten deze week in Antwerpen. Daar werden vier minderjarigen meteen van hun vrijheid beroofd en opgesloten in een jeugdinstelling nadat een filmpje verspreid werd waarin ze een man in de metro aanvielen. Daar werd het parket wél meteen ingeschakeld en werd er wél krachtdadig opgetreden.

Dit verhaal heeft een enorme impact op ons gezin. Dat beseffen de daders niet

Die aanpak staat in schril contrast met de aanpak van het zinloos geweld tegen Jos. Pas in de loop van dit jaar, ruim een half jaar na de feiten, zijn de vier hoofddaders van het zinloos geweld tegen Jos geïdentificeerd en verhoord. “Ze hebben allen bekentenissen afgelegd”, zegt Carl Vyncke van de politiezone Riho. Maar opgepakt zijn ze niet. Omdat het dossier als niet-dringend werd beschouwd. “Wie daarvoor verantwoordelijk is, laat ik in het midden”, zegt Tom Janssens van het parket. “Het dossier is ondertussen afgesloten en de vier zullen zich moeten verantwoorden voor de jeugdrechter”, zegt hij. Dat ze ook effectief gestraft zullen worden, is nog geen zekerheid. Een jeugdrechter kan heel wat verschillende maatregelen opleggen en zal in de eerste plaats gaan voor sensibilisering in plaats van sanctionering. Intussen lopen Malik B. en zijn vrienden rond in Izegem en deinzen ze er niet voor terug om andere jongeren te terroriseren, zoals uit recente filmpjes op sociale media blijkt. Amper een maand geleden belandde een 20-jarige jongen uit Izegem nog in het ziekenhuis na een flink pak rammel door Hazi B., de broer van Malik B. Ook het filmpje waarin Jos slagen krijgt van de bende, doet nog altijd de ronde en ging deze week viraal op sociale media, onder andere omdat Vlaams Belang dergelijke filmpjes actief opspoort en deelt.

Krassen

Met Jos gaat het niet goed. “Hij is na het incident in mei niet meer naar school gegaan. Hij heeft wel nog zijn examens afgelegd en is wonder boven wonder geslaagd. Nadien is hij van school veranderd, maar ook daar vlot het niet. In zijn klas zitten mensen die Malik B. kennen en die Jos verbaal aanvallen. Ook het bewuste filmpje circuleerde al snel in de school en Jos werd er mee uitgelachen. Er zijn zelfs klasgenoten die Jos sms’en sturen in de trant van ‘spring maar van de brug’. Het is voor onze jongen ondraaglijk om nog naar school te gaan”, zegt mama Fien. Sinds februari blijft Jos dan ook weg van de school. “Er zit voor hem niets anders op dan zijn derde jaar opnieuw te doen, wellicht in een andere school. Ikzelf ben gestopt met werken en blijf thuis om voor Jos te zorgen. Gelukkig heb ik een goede baas die begrip opbrengt voor de problematiek. Jos wordt intensief begeleid door een psycholoog en hij heeft gelukkige enkele goede vrienden”, vertelt ze, terwijl haar zoon zijn blik afwendt. De vele krassen in zijn bovenarmen zijn stille getuigen van het leed waaronder hij gebukt gaat. “Meteen na de feiten dachten we dat Jos er wel goed mee omging. Maar hij kropte alles op. Verstopte zijn verdriet voor ons, zijn ouders. Gelukkig kan hij er nu wel over praten. De hele zaak heeft een enorme impact op ons en ons gezin. Ik denk dat die daders dat helemaal niet beseffen.”

Geheim

Dat de agressors van haar zoon wellicht geen zware straf zullen krijgen, beseft ze. “Misschien zou het helpen als we eens zouden kunnen samen zitten met de ouders van Malik en Hasi B. Van moeder tot moeder en van vader tot vader. Die mensen moeten toch ook inzien dat hun zonen niet goed bezig zijn? Misschien zou dat wel een deel van de oplossing kunnen zijn, want op het gerecht en de politie moet je blijkbaar niet rekenen. Omdat het filmpje nu plots weeral druk gedeeld wordt op sociale media, weten we dat die vier daders verhoord werden en dat ze voor de rechter zullen moeten verschijnen. Toen we daar zelf naar informeerden, kon men ons niets zeggen omwille van ‘het geheim van het onderzoek’. De politiecommissaris naar wie ik belde, zei dat hij zelf van niets wist en bij het parket klonk het dat de zaak nog in onderzoek zat. Aan die communicatie naar de slachtoffers toe kan toch ook wel nog iets gedaan worden”, vindt Fien. Woordvoerder Tom Janssens van het parket van Kortrijk begrijpt de kritiek niet. “In geen enkel onderzoek gebeurt het dat het slachtoffer of de moeder ervan op de hoogte wordt gebracht van de onderzoeksdaden die gebeurd zijn of nog moeten gebeuren. Ook niet in een moordonderzoek, bijvoorbeeld. Zo werkt het niet. Je kan inzage in het dossier vragen, maar de kans dat je die krijgt, is niet groot. Normaal gezien wordt dat niet toegestaan.”

(LK/PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier