Moeder Mikey Peeters: “Mikey valt niemand uit zichzelf aan”

Jef Vermasssen zorgde voor ophef door aan te halen dat Suleyman Betelguirev een kind heeft dat geboren is in september 2017. © BELGA
Ilse Naudts

Op het assisenproces over de dodelijke steekpartij op de Brugse Markt heeft de moeder van het slachtoffer haar getuigenis afgelegd. Lesley Lecluyse vertelde dat Mikey Peeters (19) nooit zonder reden iemand zou aanvallen. “Ze moeten zeker iets gezegd hebben”, klonk het. Eerder op woensdag legde ook de vader van Suleyman Betelguireve zijn getuigenis af.

Mikey Peeters legde in zijn schoolcarrière geen vlekkeloos parcours af. “Hij had het echt wel moeilijk op school, ik heb hem in het lager veel moeten helpen”, vertelde zijn moeder. Het slachtoffer koos in het zesde leerjaar heel bewust voor een opleiding om in de horeca te kunnen werken. “Hij is eens met mij meegegaan om te werken in het weekend. Ik zag er een beetje tegenop, maar het is heel goed meegevallen. Hij voelde zich heel goed in de horeca.”

Gevoelig en sociaal

Over de aanleiding voor de feiten heeft Lesley Lecluyse een duidelijke mening. “Ik ben er 100 procent van overtuigd dat hij niet zomaar uit zijn eigen iemand aanvalt. Ze moeten zeker iets gezegd hebben.” Volgens de getuige was haar zoon zeker niet uit op een vechtpartij. Mogelijk wilde hij gewoon het mes afnemen van Van Geel.

Het slachtoffer werd door de getuigen omschreven als een gevoelige en sociale jongen. Na de tsunami in 2004 wilde hij bijvoorbeeld alle centjes die hij met Kerstmis had gekregen aan het goede doel schenken. “Hij kwam ook op voor een zwaardere jongen die uitgelachen werd op de basket. Die jongen had daar heel veel aan”, legde de moeder van Mikey uit. De vrouw kreeg het zwaar toen ze vertelde over haar jongste dochter. “Het doet pijn dat hij zijn zusje nooit gezien heeft. Hij mocht peter zijn en had al cadeautjes gekocht. Ze is nu vier jaar en begrijpt niet dat zijn foto op televisie is, maar dat hij toch niet bij ons kan zijn.”

Als tiener kwam Mikey Peeters in aanraking met de jeugdrechter voor diefstallen en inbraken. “Hij was daar helemaal niet fier over. Hij is helemaal ingestort toen het na zijn 18de verjaardag voorkwam. Want hij was dan op het goede pad”, vertelde zijn moeder.

Tijdens de getuigenis van de opa van Mikey Peeters werden de voorwaardelijke vrijlatingen van de beschuldigde opnieuw aangehaald. “Ik vond het gewoon lachen met ons. Hij heeft zoveel keer de kans gehad om een beetje op het rechte pad te geraken. Voor ons was het vernederend. Ik vraag me ook af wat er met het mes gebeurd is.” Ivan Lecluyse omschreef zijn kleinzoon als een harde werker. “Hij heeft ook heel veel plezier gehad met de andere kleinkinderen. We zijn veel samen gaan zwemmen en samen op reis geweest. Bij elk familiefeest is hij nu de missing link.”

Gerechtspsychiaters aan het woord

Steven Van Geel maakte op de gerechtspsychiaters een vrij arrogante indruk. “In de gevangenis was van schuld en schaamte niet veel sprake, maar hij gaf toch al toe dat hij het mes vasthad“, aldus dokter Hans Hellebuyck. Volgens de deskundigen speelde de moeilijke jeugd van de beschuldigde wel een rol. “School en voetballen vond hij al snel een te grote inspanning. Dan is hij uiteindelijk in het wereldje van de hangjongeren beland, met computerspelletjes en uitgaan.”

Het risico op nieuwe criminele feiten werd door dokter Hellebuyck als matig ingeschat. “Zijn gevaarlijkheid wordt in grote mate bepaald door zijn middelenmisbruik. Er zijn genoeg mogelijkheden om hem te behandelen, maar dat heeft geen zin als de persoon zelf niet wil stoppen.” Dat alcoholgebruik kan volgens psycholoog Jürgen Nys verklaard worden als een poging om spanning te vermijden. “Hij reageert bij oplopende stress sneller met angst of achterdocht. Je ziet op de beelden dat hij inderdaad geen toenadering zoekt en het mes weggooit.”

Op het proces kwam Van Geel soms opvallend assertief uit de hoek. “Zijn arrogantie en zijn verlegenheid kunnen zeker samen voorkomen. Het kan een façade zijn, om stoer te doen“, getuigde Jürgen Nys. Meester Kris Vincke suggereerde dat zijn cliënt misschien door zijn angsten zijn enkelband doorknipte. Zijn vorige advocaat had immers aangegeven dat hij opnieuw in de gevangenis dreigde te belanden. “Vluchten naar Amsterdam is toch niet het typische gedrag van iemand die heel angstig is. Die zou in zo’n situatie net blokkeren”, reageerde dokter Paul Lodewyck.

Vader van dader getuigt

Eerder op woensdag getuigde ook de vader van Suleyman Betelguirev voor het hof van assisen. “Mijn zoon overweegt nog altijd zich aan te geven, maar is bang“, zo verklaarde Zelimkhan Betelguirev. Hij verontschuldigde zich bij de familie van het slachtoffer, maar die had daar absoluut geen begrip voor. “Uw verontschuldigingen zullen nooit aanvaard worden, u heeft uw zoon altijd geholpen!”

Mama Zarema Dukaeva vluchtte in 1999 voor de Oorlog in Tsjetsjenie met haar kinderen. Vader Zelimkhan Betelguirev vlogde een jaar later. Het gezin viel al snel uiteen en vader Zelimkhan ging in Leuven wonen. Suleyman toen tien jaar, zijn zus en broer werden vooral door moeder Zarema opgevoed. Zij kwam woensdag niet opdagen om te getuigen in de rechtbank.

Suleyman was een koppige. Als er ruzie was kon hij niet stoppen“, vertelde vader Betelguirev. “Al voor de feiten voelde ik in mijn hart dat er iets zou gebeuren. Ik heb hem nog overtuigd om in het leger te gaan. Maar na een tijdje stopte hij en ging hij terug naar zijn moeder in Tsjetsjenië.” Vader Zelimkhan probeerde zijn zoon nog telefonisch te overtuigen. Tevergeefs.

Over steekpartij weet vader niet veel

Over de dodelijke steekpartij weet Zelimkhan naar eigen zeggen niet veel. “Na de feiten kwam hij naar mij. Hij zei dat hij een gevecht had gehad en dat hij op de vlucht was voor de andere partij. Hij zei nog niets van de politie. Ik heb hem hem naar Oekraïne gevoerd.” Of er tijdens die lange autorit dan geen gesprek was geweest over de feiten, vroeg voorzitter Willem De Pauw. “Hij heeft vooral geslapen. Hij weigerde erover te praten.” Zelimkhan zette zijn zoon af aan het station. “Pas op de terugweg hoorde hij van zijn andere zoon wat er gebeurd was. En dat bij hem thuis de deur ingetrapt was.”

Achteraf reisde Zelimkhan nog meermaals naar zijn zoon. “De laatste keer zag ik hem een maand geleden. Ik heb hem proberen overtuigen om te komen. Hij wil dat wel doen. Maar is bang. Zelf ben ik eigenlijk ook bang van mijn zoon.”

Voorzitter Willem De Pauw: “Meneer Betelguirev, ik wil u niet persoonlijk aanvallen, maar u en uw familie heeft gastvrijheid gekregen in ons land op het moment dat oorlog is. Op het moment dat er dan iets gebeurt, helpt u hem te vluchten. Ik hoop dat u begrijpt dat dat zowel voor de samenleving als voor de familie van het slachtoffer een bijzondere bittere pil om te slikken is.” De bevende Zelimkhan reageerde amper.

Zoon van 1,5 jaar

Procureur Serge Malefason vroeg de vader nog om het adres van zijn zoon in Grozny op te schrijven. Maar het was vooral de ondervraging door advocaat Jef Vermassen die even voor ophef zorgde in de zaal. Vermassen: “Klopt het dat uw zoon getrouwd is en dat hij een kind heeft dat geboren is in september 2017?” Zelimkhan erkende dat zijn zoon een vrouw en zoontje had. Vermassen: “Klopt het dat zijn vrouw de dochter is van een rijke magistraat?” Dat ontkende vader Betelguirev. Vermassen toonde de vader en de jury ook nog foto’s van het trouwfeest van zijn zoon. Daarbij waren zowel zijn vader en moeder aanwezig.

Na de vraagstelling vroeg vader Betelguirev even het woord om zich in naam van zijn zoon bij de familie van het slachtoffer te verontschuldigen. Daarop stond de papa van Mikey Peeters recht: “Uw veronschuldigingen zullen nooit aanvaard worden. Want u heeft uw zoon altijd geholpen. Dat hij zijn woorden maar inslikt.”

De vader van Suleyman Betelguirev werd na zijn getuigenis meegenomen door de politie voor verhoor.

(IN/BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.