Moeder en dochter worden beschuldigd van misbruik geld vzw SOS Straathonden Turkije

© gf
Redactie KW

Een Vlaamse vrouw uit Turkije en haar dochter (31) uit Langemark-Poelkapelle worden er van verdacht zo’n 125.000 euro van hun vzw SOS Straathonden Turkije voor zichzelf te hebben gebruikt. Beiden moesten zich daarvoor voor de rechter in Kortrijk verantwoorden. “Iedere cent is voor de opvang van Turkse straathonden gebruikt”, ontkenden ze in alle toonaarden.

Al jarenlang bekommeren Julie V. (31) uit Langemark-Poelkapelle en haar moeder Marina zich om het lot van Turkse straathonden. Hun passie ontstond toen ze zelf in Antalya woonden en zagen hoe honden er aan hun lot overgelaten en zelfs misbruikt worden. Ze richtten in 2008 een vzw op om verwaarloosde en zieke straathonden uit de Turkse straten op te vangen, te verzorgen en aan een goede adoptiethuis in België te helpen. Moeder Marina runt in Turkije een opvang voor straathonden, dochter Julie zoekt vanuit Langemark-Poelkapelle een nieuwe thuis voor de dieren en bekommert zich ook over de fondsenwerving.

Maar volgens het gerecht liep het tussen oktober 2016 en oktober 2017 grondig mis met de boekhouding van de vzw. Volgens de openbare aanklager is zo’n 125.000 euro van de vzw overgeschreven naar privérekeningen, cash afgehaald zonder duidelijke bestemming, zijn er aankopen in supermarkten gebeurd en zelfs voor 660 euro loterijproducten aangekocht. Voor dat misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen van geld eiste de openbare aanklager 1 jaar celstraf, een boete van 5.000 euro en een beroepsverbod. Het vraagt zo’n 100.000 euro verbeurd te verklaren.

Julie en Marina ontkennen met klem de beschuldigingen en vroegen de vrijspraak. “Er is niet altijd een correcte boekhouding geweest, dat klopt”, aldus hun advocaat Yves Francois. “Een tijdlang is geld van de vzw en privégeld door elkaar gevloeid. Volgens de regels van de kunst mag dat niet, vzw’s moeten net als een vennootschap een aparte rekening hebben. Maar er is nooit één eurocent van de vzw misbruikt voor eigen uitgaven. Er is 37.000 euro betaald aan Turkse dierenartsen, 25.000 euro op een spaarrekening geplaats om wat rente te krijgen, in warenhuizen zijn ontsmettings- en voedingsproducten voor de honden gekocht,… Op de Lotto spelen in de hoop nog meer geld voor de straathonden te winnen, was inderdaad niet het beste idee.”

Door het onderzoek naar de vzw zijn de rekeningen van toen geblokkeerd. Sinds 1 januari 2018 is de boekhouding volledig in orde en wordt met strikt gescheiden rekeningen gewerkt. In 2018 bv. toonde de rekening van de vzw een overschot van zo’n 5.000 euro, in 2019 tot nu toe zo’n 1.500 euro. Uitspraak op 17 december.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier