Moeder en dochter pluimden minstens 150 mensen: “Ons geld zien we nooit terug”

Carine B. en haar dochter Sherlyn D. © AFr
Redactie KW

In de correctionele rechtbank in Brugge is het proces ingeleid tegen Carine B. en haar dochter Sherlyn D. uit Knokke-Heist. De twee zouden op een paar jaar tijd minstens 150 slachtoffers voor meer dan één miljoen euro hebben opgelicht. Een dertigtal slachtoffers stelde zich burgerlijke partij. “Ons geld zien we wellicht nooit terug”, zuchtten ze.

De zittingszaal in de Brugse rechtbank was woensdagvoormiddag veel te klein om de vele slachtoffers die in persoon aanwezig waren allemaal een zitplaatsje te geven. Aan de ingang lag een lijst waar ze hun naam en schadeclaim konden noteren. Sommigen van hen werden liefst 100.000 euro lichter gemaakt door Carine B. (45) en haar dochter Sherlyn D. (24) uit Knokke-Heist. Het duo moet zich onder meer verantwoorden voor schriftvervalsing, bedrieglijk onvermogen, wegmaken van in beslag genomen goederen en een hele reeks oplichtingen.

De malafide praktijken begonnen toen Carine B. in 2014 het immobiliënkantoor “Immo Appel” in Zeebrugge overnam. Ze stak stelselmatig voorschotten op de aankoop van appartementen in haar eigen zak. In 2016 liet ze de zaak failliet gaan zodat alle gedupeerden achter hun geld konden fluiten. Nadien startte ze met haar dochter een kapperszaak, een chocoladewinkel en een restaurant aan de kust op. Werknemers werden echter niet betaald en aannemers die werken kwamen doen bleven ook met hun onbetaalde facturen zitten. Maar ook via tweedehandswebsites sloegen de twee meer dan eens hun slag. Ze verkochten heel wat fictieve spullen, lieten de kopers betalen maar leverden nooit af. In totaal maakten de twee over heel Vlaanderen minstens 150 slachtoffers, die in totaal ruim een miljoen euro lichter werden gemaakt.

Slachtoffers Tim Temmerman, Carine Vlassenbroeck en Luc Marginet.
Slachtoffers Tim Temmerman, Carine Vlassenbroeck en Luc Marginet.© AFr

Begin januari vorig jaar werd Carine B. samen met haar dochter van straat geplukt in Knokke, toen ze de kinderen naar school aan het brengen waren. Carine B. zit nog altijd in de cel en verscheen aangehouden voor de rechter. Haar dochter werd enkele maanden na haar arrestatie gelost onder voorwaarden. Een dertigtal gedupeerden kwam zich woensdag burgerlijke partij stellen. Daarvan waren er een twintigtal in persoon aanwezig. Veel verwachten ze echter niet van het proces. “Ons geld zien we wellicht nooit meer terug“, zucht aannemer Tim Temmerman uit Blankenberge. “Ik voerde werken uit hun kapperszaak, pralinewinkel en restaurant. Maar de factuur van 4.000 euro werd nooit betaald. Toen ik bleef aandringen en uiteindelijk klacht indiende, legden ze zelf klacht neer wegens belaging.” Ook Luc Marginet en zijn vrouw Carine Vlassenbroeck uit Ninove werden door B. en D. opgelicht bij de verkoop van hun appartement in Zeebrugge. “Wij zijn liefst 70.000 euro kwijt“, zuchtten ze.

Carine B. en Sherlyn D. zitten naar eigen zeggen financieel aan de grond, maar dat was er deze ochtend niet aan te zien. Veel spijt of schaamte leken de twee vrouwen ook niet te hebben. Carine B. betwist nog steeds het grootste deel van de feiten en beweert dat ze niet handelde vanuit een crimineel opzet. Dat ze zolang in voorhechtenis zit is evenwel uitzonderlijk. Het psychiatrisch verslag zou daar een grote rol in spelen. Met Koen Blomme is ze intussen aan haar zevende advocaat toe. De zaak zal op 27 november gepleit worden. Carine B. en Sherlyn D. riskeren maximaal vijf jaar cel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier