Mildere straf voor grootschalige elektriciteitsdiefstal

A., een 35-jarige Belg van Iraanse afkomst uit De Panne, is door de rechter op verzet veel milder gestraft voor de grootschalige diefstal van elektriciteit. Die gebruikte A. om zijn bitcoinscomputers draaiende te houden.

© iStock

De man kreeg nu een werkstraf van 75 uren voor de diefstal waar hij eerst nog zes maanden cel kreeg. Zijn geldboete van 2.000 euro bleef wel gelijk. De man vond dat het veel te lang geduurd had vooraleer hij zijn proces kreeg en dat de controleur van Eandis niet zomaar zijn appartement had mogen betreden. Daarin kreeg hij ongelijk van de rechter.

Tweede hoofdschakelaar

Begin 2017 gingen controleurs van Fluvius langs in een flatgebouw langs de Voorduinen in De Panne voor een routinecontrole. Groot was hun verbazing toen ze de hoofdschakelaar uitzetten maar machines hoorden draaien in het gebouw.

Ze zochten alles uit en ontdekten een verborgen tweede hoofdschakelaar. Daarop belden ze de politie, die ontdekte dat er op die manier illegaal elektriciteit werd afgetapt. “Het bleek geen gewone schakelaar maar een heel zwaar model”, sprak de procureur. “Een normale schakelaar draait daar op 40 ampère, deze liefst op 160.”

3.100 euro per maand stroom

In een flat op de tweede verdieping trof de politie een lokaal vol computers en ventilatoren aan. Het bleken zogenaamde bitcoinmining-toestellen. Dat zijn computers die op het net ingewikkelde algoritmes kraken om zo bitcoins te kunnen verdienen. Dat is legaal en vooral in China big business.

Maar de toestellen vreten wel energie, en draaiden in dit geval 24 uur per dag. Volgens de procureur berekende de politie dat de man élke maand liefst 3.100 euro aan elektriciteit aftapte. Een geluk voor de man: Fluvius stelde zich geen burgerlijke partij en dus moet hij geen euro gestolen elektriciteit terugbetalen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.