Milde straf voor trucker die roekeloze manoeuvres uithaalde op N8

De gevaarlijke toeren van de trucker konden worden vastgelegd door een dashboardcamera. © GF
Redactie KW

Een 34-jarige Franse trucker heeft zich in de politierechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor zijn roekeloos rijgedrag vorig jaar op de N8 in Veurne. Hij haalde toen meerdere voertuigen rechts in over het fietspad en de busstrook. De man werd ontslagen door zijn werkgever.

De feiten dateren van 17 juli 2019 en veroorzaakten toen een storm van verontwaardiging op sociale media. Rond 15.30 reed trucker Nicolas L. uit het Franse Hazebroek er op de N8 komende van Veurne richting Alveringem.

Er is traag rijdend verkeer omdat er een tractor op de weg rijdt die een grote kar stro trekt. Achter de tractor rijden achtereenvolgens een vrachtwagen en enkele auto’s. In nog een achteropkomend voertuig zit een man wiens auto uitgerust is met een dashboardcamera. Die legt de hallucinante feiten vast.

Negen tenlasteleggingen

Op de beelden is te zien hoe L. het in zijn vrachtwagen zodanig beu is dat hij nog voor de verkeerslichten aan het kruispunt met de Gouden-Hoofdstraat rechts begint in te halen. Hij haalt meerdere auto’s in als hij op het kruispunt raakt en niet tijdig meer kan invoegen.

Daarop zet hij zijn roekeloos manoeuvre gewoon verder op het fietspad en de busstrook en haalt de andere vrachtwagen en de tractor gewoon. Nauwelijks een minuut later kan iedereen de tractor gewoon op reglementaire wijze inhalen.

De hallucinante beelden doken op sociale media op en dat kreeg de politie te zien. In samenwerking met het parket werd alles op alles gezet om de identiteit van trucker Nicolas L. te achterhalen. De man moest zich uiteindelijk voor 9 tenlasteleggingen verantwoorden in de politierechtbank, waaronder het rechts inhalen, over een volle witte lijn, over een fietspad en busstrook, en het niet gebruiken van de verkeerslichten.

Ontslagen

De procureur sprak van diverse inbreuken en vroeg een ontradende straf. “We geven toe dat wij hij deed absoluut niet kan”, sprak advocaat Rik Ascrawat. “Hij was al 10 jaar een voorbeeldig chauffeur met een blanco strafblad. Die dag moest hij verschillende producen op- en afleveren en kwam hij van Oostende.”

“Hij had al heel wat vertraging opgelopen en is door dat trage verkeer op de N8 volledig de controle over zichzelf verloren. Dat had trouwens heel zware gevolgen voor hem want hij is nadat hij opgespoord werd, ontslagen door zijn werkgever.”

“Die man heeft een gezin met twee kinderen en moet nu zien rond te komen met 900 euro per maand. Dat is onvoldoende en daarom heeft hij financiële problemen.” De politierechter legde uiteindelijk 800 euro boete, de helft met uitstel, en een rijverbod van 30 dagen op. Dat geldt enkel in België. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier