Milde straf voor man die vriendin na ruzie wurgde in Oekene: 15 jaar cel

Axel Vandenheede

Marnick Vermeersch moet 15 jaar de cel in. Op 23 juli 2016 wurgde hij zijn vriendin Kimberly Vermeersch in hun woning in Oekene.

Begin deze maand stond de 31-jarige man voor de strafrechters voor doodslag. Net zoals tijdens het onderzoek ontkende hij ook toen dat hij de intentie had om zijn vriendin te doden. Zijn advocaat vroeg een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Er was zelfs sprake van uitlokking, volgens de verdediging.

Schuchter persoon

De rechters achtten de doodslag wel voor bewezen. “Iedereen weet dat als je iemand keel 15 seconden dichtknijpt, je de dood veroorzaakt. Beklaagde was bovendien helder van geest op het moment van de feiten en heeft achteraf ook de hulpdiensten niet meteen verwittigd.”

Tijdens de vordering begin deze maand had procureur Tom Janssens vijftien jaar gevraagd. “Je bent de slechtste nog niet”, stelde hij toen. Dat Marnick Vermeersch had meegewerkt aan het onderzoek, berouw had getoond en het moraliteitsonderzoek uitwees dat hij een eerder schuchter persoon was die conflicten uit de weg ging, speelde in het voordeel van beklaagde.

“Wiens proces was het eigenlijk? Van hem of van ons”

De rechtbank stelde wel dat hij het leven van een 27-jarige vrouw had ontnomen. “Voor de vier kinderen is de schade onomkeerbaar. Ook de familie blijft verweesd achter. Iemand doden behoort tot de zwaarste misdaden.” Daarop sprak de rechtbank zich uit over de celstraf: 15 jaar effectief. Marnick Vermeersch moet de vier kinderen ook een provisionele schadevergoeding van 10.000 euro betalen. Ook haar familieleden krijgen een schadevergoeding. In totaal gaat het om zowat 90.000 euro.

Advocaten Kris Vincke en Paul Viane, die Marnick Vermeersch vertegenwoordigden, waren tevreden. “We hadden hem ingepeperd dat een celstraf van 15 jaar effectief een goede zaak zou zijn.” Carine Nollet, de moeder van het slachtoffer Kimberly Vermeersch, ging meteen na het vonnis de confrontatie aan met beklaagde. “Ik hoop dat ze je voor altijd wegsteken”, stelde ze. Eenmaal buiten en wat bekomen van de emoties deed ze haar verhaal. “Kimberly en ik waren twee handen op één buik. Als er iets was, kwam ze meteen af. Hij heeft haar van ons afgepakt.

Eindelijk rouwen

“Van vier kindjes heeft hij hun mama afgepakt, maar toch kregen wij een sneer van de procureur. Wiens proces was het eigenlijk? Van hem of van ons? Ik hoop dat zijn volledige straf moet uitzitten.”

Kimberly’s vader Mario was blij dat alles achter de rug is. “Ik wil eindelijk beginnen te rouwen, want voor vandaag ging dat niet. Al begrijp ik nog altijd niet dat hij vorig jaar voor god speelde, maar de procureur stelde dat hij de slechtste nog niet is…” Zowel de vader als broer van Kimberly gaf aan dat de familie niet in beroep zal gaan om een hoger straf te vragen. Ook al kan Marnick Vermeersch binnen 3,5 jaar vrijkomen. Hij moet minstens een derde van zijn straf hebben uitgezeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier