Milde straf voor dubbele poging doodslag in Tielt

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 36-jarige man uit Tielt veroordeeld tot 15 maanden celstraf, waarvan de helft met uitstel, voor twee feiten van poging tot doodslag. D.V. probeerde zijn ex-vriendin te slaan met een hamer en nam haar buurman in een wurggreep. Het Openbaar Ministerie had 18 maanden cel gevorderd.

De procureur legde uit dat D.V. en V.L. (37) lange tijd een knipperlichtrelatie onderhielden. Op 6 april 2018 bleef de man zijn ex-vriendin telefonisch lastigvallen. Daarom werd hij de levieten gelezen door een vriend van L., maar dat had een averechts effect. D.V. sloeg zijn vriendin, waardoor ze zelfs met haar gezicht tegen de gevel van een woning belandde.

V.L. keerde terug naar huis, waar ze opgevangen werd door een buurman. De beklaagde trapte echter de voordeur en de deur van haar appartement in. De buurman werd onmiddellijk in een wurggreep genomen en moest een hamerslag afweren. V. probeerde ook zijn ex-vriendin te slaan met de hamer, maar zij kon zich gelukkig achter een matras verschuilen. De procureur merkte op dat de beklaagde bovendien al meermaals veroordeeld werd voor geweldplegingen.

De beklaagde had naar eigen zeggen een volledige fles Grand Marnier gedronken. Volgens de verdediging kan hij zich daardoor amper iets herinneren van de feiten. “Die hamer had hij waarschijnlijk mee om de deur in te slaan, maar van een oogmerk tot doden was geen sprake”, aldus mr Silke Brutin. De advocate vroeg om de feiten van poging doodslag te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen.

Daarnaast stelde de verdediging een straf gekoppeld aan voorwaarden voor. De rechter had duidelijk oren naar het pleidooi van mr Brutin, maar wilde V. eerst zelf nog aan de tand voelen. Op de volgende zitting bleek dat de beklaagde zelf geen heil zag in een alcoholverbod of een begeleiding voor zijn drugsprobleem. “Moet ik door de feiten van die ene keer op elk feestje dan als een nuchtere gaan staan? “, klonk het.

De rechter veroordeelde de Tieltenaar uiteindelijk tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel maar zonder voorwaarden. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 725 euro betalen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier