Milde straf voor 63-jarige die 142.828 euro stal van vrouw om ‘Ivoriaanse liefde’ te betalen

Redactie KW

De rechter in Veurne was mild voor een 63-jarige man uit De Panne die liefst 142.828 euro stal van zijn eigen vriendin om zijn Ivoriaanse internetliefde te kunnen betalen. De man had niet door dat hij zelf opgelicht werd door zijn exotische liefde. “Ik ben enorm beschaamd”, sprak J.C. die een werkstraf van 100 uren kreeg.

Het was voor de rechter en de procureur in de rechtbank van Veurne ongetwijfeld ook even vreemd kijken. De beklaagde in de zaak, de 63-jarige J.C., kwam er immers zij aan zij de zaal binnen met het 75-jarige slachtoffer, L.J. De twee waren jaren een koppel maar gingen uiteen toen bleek dat J.C. liefst 142.828 euro overschreef van de rekening van zijn vriendin om het via Western Union naar een Ivoriaanse vrouw te sturen op wie hij op het internet verliefd was geworden. Die beloofde de man dat hij een erfenis van 8 miljoen euro kon krijgen.

Enorme schaamte

“Ik had iemand ontmoet op internet en had er Skypegesprekken mee”, sprak J.C. beschaamd. “Die vrouw liet me verliefd worden en liet me geloven dat ik een erfenis van 8 miljoen euro zou krijgen. Daarvoor moest ik eerst wel zelf geld betalen om de erfenis te deblokkeren. Zelf had ik niet genoeg geld dus gebruikte ik dat van mijn vriendin. Ik ben veel te goedgelovig geweest en dacht dat ik alles met die erfenis kon terugbetalen. Ik schaam me diep maar laat mijn ex niet in de steek. Het is volledig mijn fout en ik doe alles om het recht te zetten.”

J.C werd dus eigenlijk zelf het slachtoffer van oplichting via vriendschapsfraude wat de procureur ook erkende. Maar het kon uiteraard niet door de beugel dat hij daarom zelf feiten van oplichting pleegde. De procureur vroeg een principiële straf van 8 maanden maar de man kwam weg met een werkstraf van 100 uren en 208 euro boete.

Nog 60.000 euro afbetalen

De man moet zijn ex-vriendin L.J., die het niet alleen moeilijk leek te hebben met de feiten maar ook met de relatiebreuk, nog steeds 60.000 euro terugbetalen. Daartoe veroordeelde de rechter hem ook.

“We hebben ons gezamenlijk appartement verkocht en hij heeft zijn deel aan mij gegeven”, sprak L.J. “Er staan nu nog 60.000 euro open. Ik had alle vertrouwen in hem tijdens de relatie en hij had een volmacht op mijn rekening. Maar hij heeft niet alleen misbruik gemaakt van mijn geld, hij was achter mijn rug ook bezig met een andere vrouw.”

L.J. vroeg zich in de rechtbank wel af of ze de relatie met J.C nog een kans kon geven eenmaal er uitspraak is. “Stuur hem dus zeker niet naar de gevangenis, mevrouw de rechter”, besloot ze. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.