Mensensmokkelaars en gesmokkelden blijven in de cel

© iStock
Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van twee Roemeense dertigers met een maand verlengd op verdenking van mensensmokkel. Het koppel liep tegen de lamp toen ze in het gezelschap van een Albanese man met valse Roemeense papieren de ferry richting het Verenigd Koninkrijk wilden nemen. Ook de Albanees blijft in de cel.

In de haven van Zeebrugge wilden op 29 december vier mensen met een Moldavisch voertuig inschepen op de ferry Pride of Bruges richting Hull. Op het eerste gezicht ging het om drie volwassen Roemenen en een zevenjarig meisje. De scheepvaartpolitie stelde zich echter vragen bij het plezierreisje van de Roemenen.

Tijdens een controle van de papieren werd ontdekt dat één van de volwassenen in werkelijkheid een Albanees met een vals Roemeens paspoort was. In het voertuig konden de speurders de echte documenten van de Albanese man terugvinden. “Het kinderzitje moest worden gedemonteerd om de documenten te kunnen ontdekken, wat erop wees dat één en ander goed georganiseerd was“, aldus procureur Frank Demeester.

Het Roemeense koppel werd maandag door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hun dochtertje werd ondertussen opgehaald door een familielid, dat net als de verdachten in Italië woont. Opvallend genoeg werd ook de Albanese man aangehouden door de onderzoeksrechter. Migranten worden wel vaker veroordeeld voor het gebruik van een vals paspoort, maar het is uitzonderlijk dat de gesmokkelde voor die feiten ook effectief in de gevangenis belandt.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier