Mensensmokkelaar riskeert drie jaar cel: “Zonneklare zaak in Zonnebeke”

De beklaagde stuurde zijn kat naar het proces. © Getty Images
Redactie KW

Een 43-jarige Vietnamese taxichauffeur uit de buurt van Parijs riskeert drie jaar cel voor mensensmokkel. De man werd bijna een jaar geleden gevat in Beselare, Zonnebeke. In zijn wagen zaten drie minderjarige landgenoten.

Buurtbewoners merkten op 13 maart 2019 drie Franse taxi’s op in de Oude Hondstraat in Beselare, deelgemeente van Zonnebeke. Ze vonden de situatie verdacht en verwittigden de politie. Bij aankomst was een van de voertuigen al vertrokken. Aan boord van de twee overgebleven wagens zaten tien Aziaten. Eén chauffeur had volgens de agenten een goede uitleg klaar en mocht beschikken. Zijn collega, een 43-jarige Vietnamees uit de streek rond Parijs, Thanh H. N., werd wel opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Aan boord van zijn voertuig zaten drie Vietnamezen van 15, 16 en 17 jaar. Het onderzoek wees uit dat hij meerdere keren in België was geweest, ook al ontkende hij dat aanvankelijk met klem. De Vietnamees ontkende ook elke betrokkenheid bij mensensmokkel.

Niet verhoord

“De slachtoffers uit de wagen van mijn cliënt werden niet verhoord en dat maakte het moeilijk”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti.. “Na zijn arrestatie is hij in paniek geschoten en heeft hij gelogen over het feit dat hij meermaals in België was geweest. Hij reed meestal ‘s nachts en zag dit als een gewone opdracht. Mijn cliënt zit hier als enige. Waarom zijn die twee anderen niet vervolgd? Hij werkt nog altijd voor dezelfde firma en is misschien naïef geweest. Hij heeft op dat vlak zijn lesje geleerd.”

Aanvankelijk werd de man vrijgesproken, maar het parket ging in beroep. Voor procureur-generaal Peter De Smet is het duidelijk dat de man zijn landgenoten wou helpen. “Wat doet een Parijse taxichauffeur in de winter in het holst van de nacht op een onverlichte wegel in het hof van Pluto? Het mag dan Zonnebeke zijn, voor mij is het zonneklaar!” Hij vorderde drie jaar cel voor mensensmokkel. Uitspraak op 9 december. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier