Mensensmokkelaar riskeert 6 jaar cel na levensgevaarlijke achtervolging

© BELGA
Redactie KW

Een Irakese mensensmokkelaar riskeert zes jaar cel voor poging tot doodslag op een commissaris en drie agenten van de wegpolitie in Jabbeke. Tijdens een wilde achtervolging reed de man tot drie keer toe in op twee politiewagens.

“Mensensmokkelaars worden steeds gewelddadiger. Vroeg of laat vallen er doden.” Commissaris Christophe Decramer van de Jabbeekse wegpolitie wond er geen doekjes om in de Brugse rechtbank.

Twee mensensmokkelaars staan er terecht na een wilde achtervolging die ei zo na een fatale afloop kende voor Decramer en drie agenten, die zich burgerlijke partij stelden en een schadevergoeding eisen. Decramer en zijn collega’s namen in de nacht van 8 op 9 augustus 2012 deel aan een gerichte actie tegen mensensmokkel op de snelwegparking in Westkerke bij Oudenburg. Twaalf illegalen kwamen plots uit de maïs gespurt en kropen in de laadruimte van een Mercedes Vito, die er meteen vandoor ging. De agenten zetten met twee wagens de achtervolging in.

Ze probeerden ze ons niet los te schudden, maar koudweg uit te schakelen

Toen hij de politiewagen zag naderen drukte Ramadan A., een doorwinterde Irakese mensensmokkelaar, het gaspedaal van zijn bestelwagen in. Aan snelheden tot 180 kilometer per uur reed hij drie keer in op de politiewagens die hem aan de kant probeerden te krijgen. Na een helse achtervolging van 30 kilometer bereikte Ramadan A. de Franse grens. Daar konden Decramer en zijn collega’s hem uiteindelijk tot stilstand brengen. Maar tot hun frustratie moesten ze de zaak overlaten aan de Franse politie en met lede ogen toezien hoe die Ramadan A., zijn kompaan Kader N. en de twaalf illegalen liet gaan.

Procureur Frank Demeester vroeg voor A. zes jaar cel voor poging tot doodslag en gewapende weerspannigheid. Voor Kader N. eiste hij 30 maanden cel voor mensensmokkel. “Ik hoop dat de rechtbank een duidelijk signaal uitstuurt”, zei Decramer tegen de rechter. “Het geweld van mensensmokkelaars wordt steeds brutaler, niet enkel tegenover de vrachtwagenchauffeurs en de gesmokkelde illegalen maar ook tegenover de politie. Deze mensen komen uit oorlogsgebieden en beseffen niet dat wij in een rechtstaat leven. Ze wapenen zich met steekwapens, honkbalknuppels, pepperspray, stroomstootwapens en zelfs vuurwapens. Bij die achtervolging probeerden ze ons niet los te schudden, maar koudweg uit te schakelen. Tegenwoordig worden we bijna wekelijks met dergelijk geweld geconfronteerd en vroeg of laat vallen er doden.” De rechter doet uitspraak op 21 oktober.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.