Mensensmokkelaar krijgt drie jaar cel na betrapping in industriezone Veurne

Een Afghaanse man heeft in de Brugse rechtbank drie jaar effectieve celstraf gekregen voor mensensmokkel. Zijn kompaan kreeg 30 maanden cel. De twee kregen ook nog een geldboete van 24.000 euro opgelegd.

Op 15 mei ging de politie in de Veurnse industriezone over tot controle van een Audi A6 met Britse nummerplaat. Er zaten vijf Afghanen in de wagen, waarvan drie transmigranten. De overige twee, Zekria A. (27) uit Birmingham en zijn neef Zubar J. (24) uit Parijs, werden vervolgd voor mensensmokkel.

De twee mannen verklaarden dat ze de drie landgenoten die nacht per toeval ontmoet hadden en hen een lift naar Calais wilden geven. Thomas Vandemeulebroucke, de advocaat van Zekria A., merkte op dat zijn cliënt met zijn eigen nieuwe wagen op pad was. “Ofwel klopt zijn verhaal, ofwel is hij de domste mensensmokkelaar ter wereld”, pleitte hij. “Dat hij er iets aan verdiend zou hebben blijkt trouwens uit niets.”

Maar de rechter veegde die uitleg woensdag van tafel en veroordeelde Zubar J. tot drie jaar effectieve celstraf. Zekria A. kreeg 30 maanden effectief. De twee kregen elk ook nog een geldboete van 24.000 euro opgelegd en de rechter verklaarde de Audi A6 verbeurd.

De drie slachtoffers bereikten in de weken na de betrapping in een bootje het Verenigd Koninkrijk. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.