Mensensmokkelaar die achtervolgende politiewagen ramde na betrapping in Jabbeke krijgt vier jaar cel

De beide beklaagden zaten twee tot drie maanden in voorhechtenis. © Getty Images
Redactie KW

Een 22-jarige Irakees heeft in de Brugse strafrechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen voor poging tot doodslag op twee politieagenten.

In de nacht van 4 op 5 mei 2016 kreeg de politie op de snelwegparking in Jabbeke Mohamed A. in de gaten na een tip van een Turkse trucker. De 22-jarige Irakees en zijn kompanen hadden die nacht liefst 22 vluchtelingen van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Grande-Synthe naar de parking gebracht. Toen ze de politie omstreeks 6.30 in het vizier kregen gingen A. en twee kompanen er in hun Audi A4 vandoor richting Frankrijk.

Er ontstond een dolle achtervolging waarbij de vluchtwagen snelheden tot 200 kilometer per uur haalde. Mohamed A. zat aan het stuur en probeerde de achtervolgende politie meermaals opzettelijk te rammen. De politie opende het vuur, maar zelfs met een lekke achterband bleven de smokkelaars doorrijden. A. werd door een kogel geraakt in de hand. Een andere smokkelaar kreeg een kogel in de rug en raakte verlamd. Uiteindelijk knalde hun Audi ter hoogte van Koudekerke aan minstens 160 kilometer per uur in de staart van een file, die ontstaan was na een ongeval op de A16 in de buurt van Duinkerke.

Boete van 132.000 euro

In november 2017 kreeg A. voor de mensensmokkel 30 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 132.000 euro, de helft met uitstel. Voor poging tot doodslag op twee agenten kreeg hij maandag in een afzonderlijk proces nog eens vier jaar effectieve celstraf. “Hij wilde hen duidelijk uitschakelen”, stelde Kris Vincke, de advocaat van een van de agenten, tijdens het proces. “Het is enkel dankzij de rijvaardigheid van mijn cliënt dat ze niet zijn gecrasht.”

Omdat A. zijn kat stuurde naar het proces beval de rechter zijn onmiddellijke aanhouding. De twee agenten kregen elk een schadevergoeding van 5.000 euro toegekend. “Het was een zotte situatie”, vertelde een van hen tijdens de pleidooien. “In een film kun je het zo gek niet bedenken.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier