https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Menenpoortplasser’ geïdentificeerd: zestiger mag zich aan boete verwachten

© (Foto GF)
Redactie KW

De politie is erin geslaagd om de ‘Menenpoortplasser’ te identificeren op basis van de foto van de zestiger uit Ieper, die afgelopen zondag via sociale media werd verspreid door een Oost-Vlaamse jeugdbeweging.

De man mag zich aan een boete verwachten. “Als je dan toch plots een dringende behoefte moet doen, doe het dan tenminste op een discrete plaats waar geen morele of materiële schade kan berokkend worden.”

“Verschillende collega’s binnen de politiezone hebben de persoon formeel herkend op basis van de foto, die op sociale media werd verspreid”, bevestigt Kenneth Coigné, korpschef van politiezone Arro Ieper. “Nu zijn we nog bezig met de controle van de verschillende uren aan camerabeelden rond de Menenpoort. Dat duurt nog even, want het exacte tijdstip van de feiten is ons niet bekend.”

Het gaat om een man uit Ieper, die tussen zestig en zeventig jaar oud is. “Het bewijsmateriaal zal aanleiding geven tot de opstelling van een GAS-pv”, aldus Coigné. “Dat proces-verbaal zal overgemaakt worden aan de sanctionerende ambtenaar van Stad Ieper, die op basis van de vaststellingen een boete zal bepalen. Voor ‘wildplassen’ bedraagt zo’n boete doorgaans ongeveer zestig euro. De persoon wordt hiervan per brief op de hoogte gebracht.”

Signaalwaarde

Het fenomeen van wildplassen is niet nieuw in de politiezone. “Maar tegen zo’n monument? Nee, daar hebben we de laatste jaren geen kennis van. Er zijn openbare toiletten en horecazaken in de buurt voor een dringende behoefte.”

Er was geen aangifte van dit geval, maar de politie gaf er op eigen initiatief gevolg aan. “De politiezone heeft als dienstverlener voor burgers en gemeenten een belangrijke rol te vervullen. Hoe klein en futiel bepaalde inbreuken ook mogen lijken, we proberen ze zo snel mogelijk te behandelen of op te lossen. In dit geval gaat het niet alleen om de beteugeling van een inbreuk, maar ook om de signaalwaarde: een monument met zo’n belangrijke betekenis verdient het nodige respect. Als je dan toch plots een dringende behoefte moet doen, doe het dan tenminste op een discrete plaats waar geen morele of materiële schade kan berokkend worden. Dit gedrag kan niet door de beugel.”

Wellicht blijft het bij een GAS-boete voor de verdachte. “Wildplassen zal hoogstwaarschijnlijk geen aanleiding geven tot verdere vervolging door het parket, mede door de mogelijkheid van de bestaande GAS-reglementering”, besluit Coigné. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten