Menen gaat gebukt onder heel wat inbraken op parkings van supermarkten

Gaat Menen al dan niet gebukt onder een diefstallenplaag? Volgens verschillende sociale media zijn de inbraken in voertuigen niet meer bij te houden en zelfs Menens schepen Griet Vanryckegem en lokale superster Blue Boy deelden al in de prijzen. De politie is waakzaam maar nuanceert wel één en ander. “In Menen is het nog altijd veilig winkelen” klinkt het.

© (Foto CL)

Inbraken in auto’s op de parking van een supermarkt, het is geen nieuw fenomeen maar voor wie de digitale berichtgeving mag geloven lijkt het wel alsof het onhoudbaar fenomeen is geworden. Vooral de parkings gelegen aan de grens, bij de winkelketens Aldi en Action, zijn het geliefkoosde terrein van ongegeneerde dieven. Ze slaan het raam van een wagen in en verdwijnen met alles wat ze mee kunnen grabbelen.

Woensdagavond werd de handtas van Menens schepen voor cultuur Griet Vanryckegem gestolen uit haar voertuig, op de parking van supermarkt Colruyt. Donderdag was het de beurt aan rock fenomeen Blue Boy en zijn vrouw Nadine Baston. “Donderdag, het moet iets na 17 uur geweest zijn, ging ik nog snel naar de Gamma”. Nadine is overduidelijk nog steeds onder de indruk wanneer ze haar relaas brengt. “Ik had slechts een kleinigheid nodig dus ik nam enkel mijn bankkaart mee en liet mijn handtas in de wagen staan. Toen ik de winkel binnen stapte dacht ik dat het misschien raadzaam was mijn tas toch bij mij te houden en ik keerde op mijn stappen terug. Het kwaad was al geschied”.

Nadine zag al snel de glasscherven naast haar wagen en alles wat ze in haar voertuig had laten staan, was met de noorderzon verdwenen. “Handtas, portefeuille, identiteitskaart, rijbewijs, GSM, … we zijn het allemaal kwijt. We belden de politie en we hoorden ook dat het de ene diefstal is na de andere. Niemand schijnt die mensen te kunnen stoppen”.

Menen gaat gebukt onder heel wat inbraken op parkings van supermarkten
© (Foto CL)

Hoewel Nadine niet gewond is, laat het voorval toch zijn sporen na. “Er is de schade aan de auto en we hebben natuurlijk de ‘lopinge’ om alle papieren opnieuw aan te vragen maar ik ben er vooral niet gerust in“, sluit ze af. “Ik ga toch twee keer denken voor ik nog naar ginder ga om te winkelen”.

In hoeverre loopt de situatie op de supermarktparkings uit de hand? Commissaris Vannieuwenhuyse, van politiezone Grensleie, schetst een beeld aan de hand van concrete cijfers. “In de periode van 1 september tot op heden werden in totaal 26 aangiftes gedaan van diefstallen uit voertuigen” klinkt het. “Daarbij spreken we natuurlijk van het volledige grondgebied, inclusief Wevelgem en hebben we zelfs enkele feiten uit Dadizele, langsheen de N32, in onze statistieken meegenomen. Een analyse van die cijfers leert ons dat het vooral de parkings van de Colruyt in Menen en die van de Lidl, iets verder in dezelfde straat, zijn die het hoogst scoren. Op de parking van de Aldi in Menen hebben we slechts weet van 2 feiten. Onderzoek naar dit alles loopt nog want het is absoluut nog niet duidelijk of er een link is tussen al deze feiten”.

Is winkelen in Menen onveilig of heerst er een onveiligheidsgevoel? “Aankopen doen in de grensstad is en blijft gewoon veilig” sluit de commissaris af. “We moeten ons baseren op correcte cijfers en de bijhorende realiteit en moeten niet proberen om de zaken op te kloppen. Sowieso verhogen wij het toezicht op enkele cruciale plaatsen tijdens de eindejaarsperiode maar ook de burger kan hier een grote rol in spelen. Laat nooit waardevolle voorwerpen achter in je wagen, gesloten of niet en meldt iedere vorm van verdachte handelingen. Meteen bellen is en blijft de boodschap”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.