‘Meester-oplichtster’ vraagt vrijspraak voor gesjoemel bij verkoop auto’s

© iStock
Redactie KW

Een onverbeterlijke oplichtster uit Gullegem (Wevelgem) riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk voor de vierde keer een veroordeling voor oplichting. De openbare aanklager eiste 40 maanden effectieve celstraf voor gesjoemel bij de verkoop van auto’s. Haar advocaat vroeg de vrijspraak. “Er is geen geld aan haar handen blijven kleven”, aldus advocaat Frank Scheerlinck.

Al sinds de jaren negentig is Conny C. gekend als oplichtster. Rijk is ze er nog niet mee geworden. Het lijkt wel alsof ze een ziekelijke drang heeft en het niet kan laten mensen met haar verzonnen verhaaltjes om de tuin te leiden. In 2006 leverde haar dat al een effectieve celstraf van drie jaar op. Slachtoffers kochten bij haar nieuwe wagens aan spotprijzen en betaalden fikse voorschotten. De eersten zagen inderdaad de bestelde wagen op hun oprit belanden, maar tientallen anderen speelden hun voorschot kwijt en kregen ook de beloofde wagen nooit geleverd.

Zelfs handtassen

Voor ze met wagens begon te marchanderen sloeg ze toe met elektrotoestellen. Ook daarvoor kreeg ze al dertig maanden effectieve celstraf. Toch bleef ze met elektrotoestellen en auto’s aan spotprijzen leuren en trapten tientallen in de val. Ze liet op den duur mensen zelfs investeren in handtassen van Paul Delvaux, de schilder. Het leverde haar in 2010 nog maar eens 37 maanden effectieve celstraf op.

Maar nog bleek ze haar lesje niet geleerd te hebben. “Plots kwam een man binnen in de garage die vroeg waar de speciale Audi A6 S Line Quattro bleef”, vertelt een garagist uit Ledegem. “De man vertelde dat er maanden geleden al 18.000 euro was betaald. Ik had inderdaad een vrouw over de vloer gekregen die zo’n speciale Audi had besteld. Het kostte me heel wat moeite om zo’n wagen op de kop te tikken in Duitsland. Maar geld had ik nog niet ontvangen.”

Putten dempen

Conny C. bleek wel degelijk gekend bij de garagist. Met de regelmaat van de klok kreeg ze auto’s met garagenummerplaten mee om aan potentiële kopers te presenteren. De auto’s die Conny C. verkocht, kocht ze dan telkens aan de juiste prijs bij de garagist maar verkocht ze aan een spotprijs aan haar ‘klanten’. De putten die ze maakte, dempte ze met geld dat ze van anderen aftroggelde. Onder meer door te vertellen dat ze zwaar ziek was en dure spuiten van 1.500 euro per stuk nodig had, pakken sigaretten te verkopen die ze zelf nog niet aan een krantenwinkel had betaald,…

Platzak

Pas nadat de ontevreden klant in de garage binnenstapte, ging de bal en het nieuwe onderzoek aan het rollen. “Ik leerde Conny kennen via haar partner”, vertelt een slachtoffer. “Op haar voorstel stalde ik een Engelse Land Rover Defender bij die garagist. Maar plots bleek die verdwenen, verkocht zonder mijn medeweten en zonder dat ik ooit geld zag. Ondanks voorschotten kregen ik en een vriend ook nooit onze bestelde Audi A6 of Volvo V60. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ze andere auto’s die ik voor mijn zoon, ex of partner kocht wél heeft geleverd aan een vriendenprijsje. Het verwonderde me toen wel telkens dat de prijs op de afgeleverde facturen hoger waren dan hetgeen ik moest betalen. Ach, ik heb het verloren geld een plaats kunnen geven en deed de moeite niet meer om me burgerlijke partij te stellen. Dat zou me enkel nog meer geld kosten. Hopen op terugbetaling doe ik niet, want ze is platzak. Ik wil gewoon dat ze gestraft wordt voor hetgeen ze heeft gedaan.”

De betrokken garagist speelde uiteindelijk een Fiat 500 en een Volkswagen Golf aan Conny C. kwijt en stelde zich wél burgerlijke partij, ook voor de imago- en reputatieschade die hij leed.

Herseninfarct

Haar vorige veroordelingen zat Conny C. grotendeels uit door een enkelband te dragen. Dit keer vroeg ze de vrijspraak. “De garagist wist wel degelijk dat Conny om een centje bij te verdienen zijn auto’s aan de man bracht. Welke andere garagist zou anders auto’s zomaar meegeven om te tonen aan klanten? De auto’s zijn altijd geleverd en betaald”, aldus advocaat Scheerlinck. “Ze stopte zelfs eigen geld toe omdat ze auto’s te goedkoop verkocht. Er is geen geld aan haar handen blijven kleven.” Zelf kwam C. niet opdagen op de rechtbank. Volgens haar advocaat lijdt ze vandaag aan de gevolgen van een herseninfarct. Vonnis op 12 oktober. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier