Meer dan 7.000 euro uit brandkast gehaald bij Jules Destrooper in Lo

Er werd zo'n 7.000 euro gestolen bij Destrooper. "We vermoeden dat de dieven nu hun slag sloegen omdat het bezoekerscentrum door de coronacrisis gesloten is", klinkt het. © JH
Redactie KW

Drieste inbrekers hebben toegeslagen in het bezoekerscentrum van koekjesfabrikant Jules Destrooper in Lo. Ze haalden een kluis uit de muur, slepen die open en stalen het geld. “Wellicht zijn we slachtoffer van een corona-inbraak”, zegt de woordvoerder.

De inbrekers hadden alles goed gepland. Voor ze vorige week hun slag sloegen bij Jules Destrooper, zijn ze eerst in de buurt hun inbrekersmateriaal gaan pikken. Drie bewoners van de wijk Albert Dondeynestraat kregen de inbrekers over de vloer die hun tuinhuizen bezochten. Daar werd zwaar werkmateriaal gepikt. Dat vervoerden de inbrekers dan via de Zuidstraat en de Markt van Lo om zo hun slag te slaan in het bezoekerscentrum in de Gravestraat, zo bleek achteraf.

Geld gestolen, koekjes laten staan

“Een erg jammere zaak”, begint woordvoerder Frédéric De Gezelle van Jules Destrooper. “Het geld uit de oude brandkast werd gestolen. Het gaat om de opbrengsten die nog niet naar de bank werden gebracht. Om veel geld gaat het niet, het is eerder een kruimeldiefstal. We vermoeden dat de dieven nu hun slag sloegen omdat het bezoekerscentrum door de coronacrisis gesloten is en ze ervan uit gingen rustig hun werk te kunnen gaan. Maar we denken ook dat ze misschien hoopten veel meer te kunnen stelen, gelet op alle moeite die ze deden en de risico’s die ze namen. Misschien wisten ze niet dat er geen productie meer is in Lo? De inbraak werd eigenlijk later per toeval opgemerkt door een magazijnier die er nog even langs kwam. Buiten het geld hebben ze alles onaangeroerd gelaten in het bezoekerscentrum. Zelfs onze lekkere koekjes namen ze niet mee. Het waren dus geen inbrekers met smaak.” Naast de kluis werd ook de kassa van het bezoekerscentrum opengebroken. De totale buit bedraagt zo’n 7.000 euro.

Zware slijpschijf gebruikt

De politiezone Spoorkin en het parket onderzoeken de inbraak. “Het werkmateriaal dat ze gebruikten, werd eerder gestolen uit tuinhuizen”, zegt commissaris Toon Fonteyne. “De feiten kunnen aan elkaar gelinkt worden. De dieven zijn vrij drastisch te werk gegaan en hebben ter plaatse met een gestolen slijpschijf de brandkast open gemaakt. Ze moeten zeker een tijdje bezig geweest zijn. Het onderzoek loopt nog.” In de tuinhuizen werden ook hamers, een voorhamer, beitels, boormachines en dus een slijpschijf gestolen. Een deel daarvan werd gebruikt bij de zware inbraak en werd ook daar teruggevonden. Zo ook de professionele Bosch slijpschijf van John Debraeve. “Ze is duidelijk gebruikt geweest, want ze is deels kapot en de olie loopt er uit”, zegt John. “De slijpschijf heb ik terug, maar mijn ander gestolen materiaal niet. Er is ook schade aan zowel de deur als de poort van mijn tuinhuis.” De inbrekers zijn nog niet gevonden. (JH)

John Debraeve heeft zijn slijpschijf terug.
John Debraeve heeft zijn slijpschijf terug.© JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier