Maximumstraf voor dierenbeul die Sprotje in de oven stak

Sprotje werd door dierenbeul A.P. een kwartier lang in een oven van 200 graden gestoken. © TV
Olivier Neese

De rechtbank van Ieper veroordeelde dierenbeul A.P. tot 6 maanden cel en 4.000 euro boete. De Oekraïener kreeg van de rechter ook een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd.

De correctionele rechtbank van Ieper veroordeelde maandagmorgen de Kortrijkse Oekraïener A.P. tot 6 maanden cel, een geldboete van 4.000 euro en een levenslang verbod op het houden van dieren. Tijdens een kotfeestje in Gent in juni vorig jaar gebruikte hij het jonge katje eerst als voetbal en stopte ze daarna een kwartier in een oven van 200 graden. “De feiten zijn ernstig en onaanvaardbaar”, oordeelde de rechtbank. “Dit is een dierenbeul, die geen schuldbesef en spijt toont. Dit strookt niet met de waarden en normen die in onze samenleving van kracht zijn. Vandaar dat de rechtbank de maximumstraf uitspreekt.”

De beschuldigde was, net zoals tijdens de pleidooien, niet aanwezig in de rechtbank.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch (tweede van links), omringd door de dierenartsen die Sprotje er bovenop hielpen.
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch (tweede van links), omringd door de dierenartsen die Sprotje er bovenop hielpen.© ON

Dierenartsen Overleie, GAIA en de stad Kortrijk dienden een strafklacht in en stelden zich burgerlijke partij. Zij waren opgetogen over de strafmaat. “Tijdens de zitting werd een verbod van vijf jaar op het houden van dieren voorgesteld, maar de rechtbank gaf de man levenslang. Dit is symbolisch een zeer sterk signaal”, stelt dierenarts Joshua Dutré, die een vuist balde toen het levenslange verbod op het houden van dieren werd uitgesproken. “Enkel een geldstraf zou geen zin gehad hebben, want die man heeft toch niets. We zijn heel tevreden met de maximumstraf.”

Dat vindt ook Michel Vandenbosch van Gaia, die als burgerlijke partij 1 euro morele schadevergoeding kreeg. “De rechter heeft een heel duidelijk signaal gegeven en was heel scherp in zijn vonnis. Dit is een dierenbeul, die geen schuldbesef toonde. De daden stroken niet met de normen en waarden in onze samenleving. Voor ons is dit een overwinning over de hele lijn. Nog belangrijker is dat het met Sprotje heel goed gaat. Ze kan nu beginnen aan haar tweede leven. Eigenlijk heeft ze er daarna nog zeven, maar dat ze nu eerst maar ten volle geniet van haar tweede leven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.