https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marina dient klacht in, nadat haar chihuahua na verblijf bij ex-partner overleed: “Hij heeft een van onze gezinsleden vermóórd”

Marina Claeys en Tony De Bruyne hopen dat de dood van Chanel niet tevergeefs zal zijn. “Die man moet en zal zwaar gestraft worden.” © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Marina Claeys dacht midden augustus zorgeloos een reisje richting Lloret de Mar te maken, maar tien dagen onder de Spaanse zon draaiden uit op een nachtmerrie. Ze liet haar geliefde chihuahua Chanelle achter bij haar ondertussen ex-partner, maar die hielp haar viervoeter om het leven, zegt ze. “Dat wees een autopsie uit”, zegt ze. “We hebben ondertussen klacht ingediend.” De politiezone Kouter laat weten zo snel mogelijk de tegenpartij te verhoren.

Het verhaal van Marina Claeys (63) lijkt zo uit een slechte Hollywoodfilm weggeplukt. Op 13 augustus vertrok de Aartrijkse, samen met haar zoon Tony De Bruyne (42), diens partner en kleindochter Nora (5) voor een tiendaagse vakantie naar Lloret de Mar in Spanje, maar daar beleefde ze haar grootste nachtmerrie.

“Ik heb al elf jaar een chihuahua: Chanelle”, opent ze haar verhaal. “Dat beestje is mijn steun en toeverlaat. Altijd en overal is ze bij mij. Ik kon Chanelle niet meenemen op vakantie, maar mijn partner, met wie ik al anderhalf jaar samen ben, bood aan om de zorgen voor Chanelle op zich te nemen. We woonden sinds een maandje samen in Torhout, dus ik had er alle vertrouwen in dat mijn hondje het goed zou stellen.”

‘Schippen’

Het tegendeel bleek echter waar. “Al op de eerste dag van mijn vakantie kreeg ik telefoontjes en berichten van mijn ondertussen ex-vriend met de boodschap dat Chanelle een rothond is, dat ik beschaamd moest zijn dat ik op reis was vertrokken en dat hij mijn hond ging schippen. Een niet mis te begrijpen boodschap. Ik heb toen letterlijk elke dag gebeld en gevraagd om me via videocall Chanelle te tonen. Iets wat hij keer op keer weigerde.”

Vrijdag 20 augustus – drie dagen voor de familie naar België zou terugkeren – kreeg Marina te horen dat Chanelle overleden was. “Volgens mijn ex-partner lag ze dood in haar mandje, overleden van verdriet omdat ik er niet was. Hij zei me zelfs letterlijk dat ik niet op vakantie had moeten vertrekken, dan was Chanelle er nog geweest. Ik was compleet in shock van het nieuws en toen we eindelijk opnieuw thuis waren, ben ik meteen naar Torhout getrokken. Daar zei mijn ex-vriend me dat hij Chanelle naar het vilbeluik in Torhout (Rendac, red.) had gebracht, maar daar geloofden we niks van. Mijn zoon Tony ging er verhaal halen en ons vermoeden werd bevestigd: hondenkadavers kunnen er niet afgeleverd worden, dus daar was Chanelle niet achtergelaten. We raakten er steeds meer van overtuigd dat mijn hondje geen natuurlijke dood was gestorven.”

Op politiebevel is het kadaver opgegraven en werd een autopsie uitgevoerd

Uiteindelijk schakelden Marina en haar zoon de politie in en na een hoop discussie gaf de ex-partner van Marina toe dat hij Chanelle in de tuin had begraven. “Op politiebevel is het kadaver opgegraven en een autopsie bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen wees uit wat we al vreesden: verschillende ribben waren gebroken, haar lever was gescheurd, tal van bloedingen in haar flank… Chanelle moet vreselijk aangepakt geweest zijn. Zijn dreigement om te schippen heeft hij in realiteit omgezet. Helaas.”

Marina diende ondertussen klacht in bij de politiezone Kouter, waar ze haar verhaal bevestigen. “Mevrouw is inderdaad bij ons langs geweest”, zegt woordvoerder Annemie Wittesaele. “Nu zullen we zo snel mogelijk de tegenpartij verhoren en de zaak daarna eventueel aan het parket overmaken. We nemen dit verhaal sowieso serieus, net zoals elke melding die we binnenkrijgen.”

Geen urne

Marina blijft met een erg zuur gevoel achter. “Ik ben niet alleen Chanelle kwijt, ook mijn relatie is op de klippen gelopen en ik heb geen vast dak meer boven mijn hoofd. Gelukkig vangt mijn zoon Tony me heel goed op. Ik zou mijn hele wereld geven om Chanelle nog één keer te kunnen knuffelen.”

Het kadaver ligt nog drie maanden opgebaard bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen, waarna de stoffelijke resten gecremeerd worden. “Maar een urne met haar as zal ik niet krijgen”, klinkt het ontgoocheld. “Ik moet het doen met wat foto’s en de vele mooie herinneringen. Het enige wat ik wil, is dat mijn ex-vriend streng gestraft wordt. Hij heeft een van mijn gezinsleden vermoord, zo eenvoudig is het.”

Vorige week nog besliste Vlaams dierenminister Ben Weyts (N-VA) nog dat dierenbeulen veel hogere celstraffen en boetes kunnen riskeren: tot vijf of zelfs tien jaar (in geval van recidive) gevangenisstraf en boetes die kunnen oplopen van 800.000 tot 1.600.000 euro bij extreem zware gevallen. “Toe te juichen, al heb ik daar mijn Chanelle niet mee terug. Ik mis haar verschrikkelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten