Marijke in zak en as na diefstal scootmobiel: “Zonder kan ik het huis niet uit”

Marijke Vanhercke (53) uit Oostende zit in zak en as. Haar scootmobiel werd op 6 augustus gestolen, terwijl ze in het ziekenhuis lag. “Zonder mijn scootmobiel kan ik het huis niet uit”, zucht ze.

Marijke Vanhercke. © Davy Coghe

Marijke werd vorige week opgenomen in het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge om er tot rust te komen. Ze lijdt aan een spierziekte en is ook zenuwziek. “Enkele jaren geleden werd bij mij een spierziekte vastgesteld. Mijn spieren worden langzaam aangetast. Waar ik tot twee jaar geleden nog met mijn rollator verplaatsingen kon doen, kan ik dat nu alleen nog met mijn scootmobiel”, zucht Marijke. “Op jonge leeftijd onderging ik al operaties aan mijn benen en kreeg ik het moeilijker om te stappen. Daarnaast is mijn lichaam de laatste jaren door die spierziekte erg broos geworden. Zo brak ik vorig jaar mijn schouder.”

Piekeren

Marijke kampt al met problemen met haar gezondheid sinds haar 29ste. “Daarvoor was ik een hardwerkende mama. Ik werkte in de horeca en op de momenten dat ik niet moest werken, zorgde ik voor mijn gezin. Het weegt zwaar op me dat ik nu aangewezen ben op anderen.”

Enkele jaren geleden kreeg Marijke opnieuw een zwaar verdict te horen. “Multiple sclerose, een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Ik vroeg me af waaraan ik dat allemaal verdiend had. Daardoor ging ik vaak piekeren.” Dat piekeren zorgde ervoor dat Marijke depressief werd. “Ik ben een mentaal wrak. Er mag niets gebeuren of ik word tot tranen toe bewogen. Dat is de reden dat ik mij een maand lang liet opnemen in het ziekenhuis. Om tot rust te komen…”

“Wie doet zoiets?”

Terwijl Marijke in het ziekenhuis lag, werd op dinsdag 6 augustus haar scootmobiel gestolen. “Die scootmobiel is het enige waardoor ik nog buiten kan komen. Zonder kan ik alleen maar thuis zitten”, huilt ze. Het was de mantelzorger van Marijke, die in de Leopold Van Tyghemlaan woont, die de diefstal dinsdagmorgen opmerkte.

“Wie doet nu zoiets? En eigenlijk zijn ze daar niets mee, hé… Ik heb de batterijen nog in mijn bezit. Zaterdag word ik in het ziekenhuis opgehaald en gaan we een klacht indienen bij de politie. De scootmobiel werd gestolen vlak tegenover het stadion van KV Oostende. Ik hoop dat camera’s de diefstal hebben opgepikt.”

Ik zit met mijn handen in het haar en ben kapot van verdriet

“Ik help haar veel met haar boodschappen en administratie”, vertelt Franky Vanbavickhove, de mantelzorger van Marijke. “Marijke is echt aangewezen op haar scootmobiel om verplaatsingen te maken. Ze heeft er zelfs speciale schoenen voor. Dinsdagmorgen rond 7.30 uur werd ik gewekt door mijn bovenbuur. Ze zei me dat het karretje van Marijke verdwenen was. Het moet ‘s nachts gebeurd zijn. Het rare is dat ik helemaal niets gehoord heb. Mijn bed staat nochtans tegen het raam op de eerste verdieping. Waarschijnlijk moeten ze het ding met twee man opgeladen hebben in een bestelwagen.”

Marijke contacteerde ondertussen het ziekenfonds en legde haar probleem uit. “Ik krijg geen nieuwe scootmobiel van de adviserend geneesheer, omdat hij amper anderhalf jaar oud is. Pas binnen drie jaar heb ik recht op een nieuwe. Maar geld voor een nieuwe, zo’n 5.000 euro, heb ik niet. Ook de verzekering komt niet tussen. Volgens de bank was het niet mogelijk om de mobiel tegen diefstal te verzekeren. Ik zit met mijn handen in het haar en ben kapot van verdriet. Slapen doe ik amper nog, want ik pieker constant”, aldus Marijke.

Twee feiten kort na elkaar

Navraag bij een verzekeringsmaatschappij leert dat scootmobielen inderdaad zelden verzekerd worden tegen diefstal. “Wel voor ongevallen, maar niet voor diefstal. Dergelijke vervoersmiddelen staan vaak op het trottoir geparkeerd wat het risico te groot maakt”; luidt het.

Een tiental dagen geleden werd ook al een scootmobiel gestolen in Oostende. Het slachtoffer lanceerde een oproep via sociale media, maar zonder resultaat. “Er is inderdaad sprake van twee feiten kort na elkaar, maar om van een plaag te spreken, is het nog te vroeg. We denken ook niet dat dieven gericht zoeken naar scootmobielen, maar onze diensten houden in elk geval de ogen open”, klinkt het bij de politie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.