Man vrijuit voor gesjoemel met springpaarden in Damme

Een Limburger is in de Brugse rechtbank vrijgesproken voor oplichting van een paardenfokster uit Damme. De man zou gesjoemeld hebben bij de verkoop van zeven springpaarden, maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

In 2012 besliste de zaakvoerster van een Damse stoeterij om haar activiteiten af te bouwen. De Limburgse paardenhandelaar Guy J. (60) stelde voor om zeven paarden uit haar stallen op te leiden tot springpaarden en door te verkopen.

Maar toen de man volgens paardenfokster zijn afspraken niet nakwam en haar zelfs niet kon zeggen waar de paarden zich bevonden, stapte ze naar de rechter. “Van zijn beloftes kwam amper iets in huis“, stelde advocaat Franky Baert. “Eén paard werd verkocht voor 2.500 euro en voor twee anderen paarden kreeg ze enkel een voorschot van 8.000 euro. Een van die dieren draait intussen mee in de wereldtop en is miljoenen euro waard. Nog twee andere dieren zouden in Tsjechië verkocht zijn maar we weten niet voor hoeveel. De twee resterende dieren kreeg ze terug omdat ze niet springvaardig en dus niet verkoopbaar zijn.”

De paardenfokster schatte haar nadeel op 445.000 euro en eiste dit bedrag terug via de rechtbank. “Hij moest geen euro hebben voor zijn inspanningen en ik wou snel af van die dieren. Maar telkens ik hem vroeg naar een stand van zaken vertelde hij mij leugens.” Volgens de verdediging was er geen sprake van oplichting. “Dit is een zuiver burgerlijk geschil”, stelde de advocaat van J. “Mijn cliënt is nog steeds met die verkoop bezig, maar volgens mevrouw gaat het allemaal niet snel genoeg. Hij heeft helemaal geen slechte bedoelingen.” Hoewel Guy J. eerder al veroordeeld werd voor oplichting met paarden en momenteel in de gevangenis zit, gaf de rechter hem donderdag het voordeel van de twijfel en sprak hem vrij. De schadeclaim van de fokster werd bijgevolg afgewezen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.