Man voor rechter verschenen omdat hij arbeider jarenlang geen loon uitbetaalde

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 40-jarige man uit Oostende heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat hij zijn werknemer jarenlang niet betaalde. In totaal gaat het om meer dan 59.000 euro. De beklaagde beweert dat het slachtoffer zelf niet betaald wilde worden, zodat hij zich kon inkopen in de zaak.

De arbeider ging in maart 2013 aan de slag bij metaalbewerker Kevin D. uit Oostende. De man kreeg echter slechts sporadisch een loon uitbetaald. Van juni 2014 tot het einde van de samenwerking in augustus 2018 ging het om ruim 59.000 euro achterstallig loon.

De bal ging aan het rollen toen het slachtoffer naar de dienst Toezicht op Sociale Wetten stapte. “De werkgever legde geen enkel betaalbewijs of document voor. Alle pogingen om hem alsnog te doen betalen, mislukten”, aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

Het openbaar ministerie vorderde bij verstek een effectieve geldboete van 800 euro. Net op dat moment stapte Kevin D. toch nog de zittingzaal binnen. De beklaagde beweerde dat zijn werknemer zelf niet betaald wilde worden. In ruil voor zijn werk zou hij gehoopt hebben om aandelen in de zaak te verwerven.

Los daarvan weigert de Oostendenaar momenteel om het achterstallig loon te betalen. Volgens de beklaagde zou het slachtoffer immers machines gestolen hebben en vandalisme gepleegd hebben. Die schade zou 30.000 euro bedragen.

De rechter doet uitspraak op 22 november.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier