Man vergeeft vrouw die hem wou vermoorden: “Kinderen hebben hun moeder nodig”

De beide beklaagden zaten twee tot drie maanden in voorhechtenis. © Getty Images
Redactie KW

De 48-jarige vrouw uit Egem die al enkele maanden in de cel zit voor de moordpoging op haar echtgenoot blijft twee maanden langer in de gevangenis. Dat besliste de Brugse raadkamer. Haar man heeft haar nochtans al vergeven. “Laat ze toch naar huis komen. De kinderen hebben hun moeder nodig”, klinkt het.

“Met vijf kinderen alleen. Als trucker. Neen, het is zeker geen gemakkelijke situatie. En ik heb mijn vrouw vergeven. Liefde gooi je niet zomaar weg. Van mij mag ze terug naar huis komen. Ja, ze moet gestraft worden. Maar dat kan op andere manieren. Ik heb zelfs een brief naar de onderzoeksrechter geschreven om dat te zeggen.”

Kurt Derieuw (50) uit Egem (Pittem) heeft het niet gemakkelijk. Zijn vrouw probeerde hem op donderdag 23 juli te vermoorden. Maar vier maanden later overheerst toch nog steeds liefde voor zijn Micheline. “De kinderen zijn hier het grootste slachtoffer. Zij hebben hun moeder nodig.”

Vleesmes in de hals

Het gezin zou die bewuste donderdag uit hun woning langs de Kolonel Naessenstraat gezet worden. Kurt lag die ochtend in de zetel televisie te kijken toen de stoppen bij zijn vrouw Micheline S. (48) door sloegen. Ze sloeg hem met een kassei op het hoofd en stak hem vervolgens in de hals met een vleesmes uit de keuken. Zijn halsslagader werd net niet geraakt. Hun oudste zoon kwam tussenbeide en zijn moeder werd opgepakt en aangehouden. Ze zit sindsdien in voorhechtenis.

Dinsdagmorgen verscheen ze opnieuw voor de raadkamer in Brugge. Die besliste om haar twee maanden langer in de gevangenis te houden. Haar advocaat vroeg nochtans om haar onder voorwaarden vrij te laten. Iets waar ook haar man en slachtoffer voor gepleit had. Maar de verzoening tussen het koppel kwam er niet zomaar. “Kort na de feiten kreeg ik een brief van haar. Daarin schreef ze dat ze met een heel zwaar schuldgevoel zat”, zegt Kurt. Hij besloot na enkele telefoontjes om haar in de gevangenis te gaan bezoeken. Wekelijks, tot de verstengde coronamaatregelen drie weken geleden ingingen. “In mijn binnenste zie ik ze nog graag. Een relatie van achttien jaar gooi je niet zomaar weg.”

Goed hersteld

Kurt is ondertussen goed hersteld en wil zijn vrouw terug thuis, maar hij wil ook de moeder van zijn kinderen terug. “Ook onze vijf kinderen willen dat ze terug thuis kan komen wonen. Het is voor mij echt niet simpel om alles hier alleen rond te krijgen. Ik ben vrachtwagenchauffeur én moet voor vijf kinderen zorgen. Zij zijn de grootste slachtoffers. Een kind heeft zijn moeder nodig.”

Advocaat Olivier Mostrey – die Micheline S. verdedigt – geeft aan dat hij wellicht in beroep zal gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Daardoor zal de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling binnen een tweetal weken over haar aanhouding moeten beslissen. “Ook voor haar is het uiteraard een moeilijke situatie. En het gezin wil duidelijk niets liever dan dat ze naar huis komt”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier