Man uit Wenduine ontkent in rechtbank dat hij appartement tot ontploffing wou brengen

© iStock
Redactie KW

Een 46-jarige man uit Wenduine ontkent in de Brugse rechtbank met klem dat hij in het kader van een huurgeschil de gaskraan in zijn appartement zou hebben opengedraaid om een explosie te veroorzaken. De man had daar meermaals mee gedreigd. Zowel de verdediging als het openbaar ministerie dringen aan op een nieuw psychiatrisch onderzoek.

Op 10 maart werd de eigenares van het appartementsgebouw op de hoek van de Jokstraat en de Herenstraat in Wenduine op de hoogte gebracht van een sterke gasgeur. De brandweer stelde vast dat de gasleidingen op vier plaatsen waren gemanipuleerd en zette de volledige buurt af. “Het ontploffingsgevaar was dan ook reëel. Eén vonkje was voldoende geweest”, stelde Olivier Ryde, de advocaat van de eigenares, maandag in de Brugse strafrechtbank.

Bewoner G.M. (46) kwam meteen als verdachte in het vizier. Op het moment van de feiten stond de man immers op het punt om uit zijn woning te worden gezet. “Hij had geen brandverzekering afgesloten en was binnen alles op eigen houtje aan het verbouwen”, vervolgde meester Ryde. “In maanden voor de feiten had hij er meermaals mee gedreigd om de gaskraan open te zetten als hij uit de woning zou worden gezet.”

De eigenares van het pand stelde zich burgerlijke partij in de zaak. De feiten hebben een enorme indruk op haar gemaakt“, stelde meester Ryde. “Ze woont met haar zevenjarige dochter in een aanpalende woning. Mocht het tot een explosie zijn gekomen waren zij zelf ook slachtoffer geweest.”

G.M. beweerde dat hij op het moment van de feiten op café zat in Blankenberge maar een telefonie-onderzoek wees uit dat hij wel degelijk in Wenduine was. Toch blijft de man ontkennen dat hij zijn dreigementen ten uitvoer bracht. Naar eigen zeggen had hij een kortstondige relatie met zijn huisbaas, maar de vrouw zelf ontkent dit met klem. De advocate van G.M. wees op zijn mentale problemen en drong aan op een nieuw psychiatrisch onderzoek. De procureur sloot zich daarbij aan, met het oog op een eventuele internering. Of er een nieuw onderzoek komt beslist de rechter op 24 augustus. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier