Op zondag 26 november 2017 voelde G.D. zich opnieuw bedreigd door haar partner. Vooral het alcoholprobleem van de beklaagde speelde een rol in de aanhoudende relatieproblemen. Rudy T. deelde twee klappen uit, waarop het slachtoffer de politie belde. Toen de politie al voor de deur stond, haalde de beklaagde maar liefst tien keer uit met een groot vleesmes.

Zodanig leeggebloed dat ze haar in het ziekenhuis bij bewustzijn en zonder verdoving hebben moeten opereren

G.D. werd gestoken in haar schouder, borst, arm, hand en been. Doordat een slagader geraakt werd, verloor het slachtoffer erg veel bloed. "Ze was zodanig leeggebloed dat ze haar in het ziekenhuis bij bewustzijn en zonder verdoving hebben moeten opereren", pleitte haar advocaat Jef Vermassen. Voor de vrouw vroeg de advocaat een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro. Een deskundige zal later de precieze schade moeten bepalen. De dochters van het slachtoffer vorderen elk een schadevergoeding van 5.000 euro, terwijl voor haar kleinkinderen telkens 2.500 euro gevraagd werd.

De burgerlijke partij vroeg om de feiten te herkwalificeren naar moordpoging. Meester Vermassen merkte op dat T. het mes met een lemmet van 23 centimeter bewust had klaargelegd. "Zo'n mes ligt niet op tafel om een appelsien te eten of om uw nagels te kuisen." Bovendien had de man die avond zijn moeder opvallend vroeg naar huis gestuurd. Ten slotte benadrukte de advocaat dat Rudy T. volgens de gerechtspsychiater erg gevaarlijk blijft.

"Ik heb 17 jaar lang wanhopig geprobeerd om hem gelukkig te maken", sprak G.D. na het pleidooi. "De sporen op mijn lichaam zullen me heel mijn leven herinneren aan de nacht dat ik mijn leven verloor."

Het openbaar ministerie volgde de stelling van meester Vermassen niet. Volgens het parket staat het immers niet vast dat de Lichterveldenaar van plan was om zijn echtgenote te vermoorden. Tijdens het telefoontje naar de hulpdiensten zei T. meermaals dat hij haar niet zou doden, terwijl hij op dat moment niet wist dat er iemand meeluisterde.

Hij zegt dat hij haar niet dood wilde, maar dat is natuurlijk praat achteraf

De verdediging hekelde het gebrek aan nuance in het pleidooi van de burgerlijke partij. Volgens meester Frédéric Thiebaut speelde het slachtoffer zelf ook een rol in de aanslepende ruzie, door zich verbaal agressief en arrogant op te stellen. "Als je zo bang bent, dan gooi je zijn vesten niet ostentatief op de grond. De politie had voorgesteld om naar haar dochter te gaan, wat heel logisch was als ze zich echt zo onveilig voelde."

Anderzijds kon de verdediging zich wel vinden in een veroordeling voor poging doodslag, zonder voorbedachten rade dus. "Hij wilde haar doen zwijgen. Hij zegt dan ook dat hij haar niet dood wilde, maar dat is natuurlijk praat achteraf." Meester Frédéric Thiebaut vroeg om zijn cliënt vijf jaar cel op te leggen, waarvan hoogstens drie jaar effectief. Voor het deel met uitstel stuurde de advocaat aan op voorwaarden. Zo zou Rudy T. zich moeten laten begeleiden voor zijn alcoholprobleem en een absoluut contactverbod met het slachtoffer opgelegd krijgen.

In zijn laatste woord herhaalde T. dat hij het slachtoffer eigenlijk niet wilde doden. "Ik heb mijn vrouw altijd graag gezien. Ik ben niet dat slechte beest voor wie ze me hier willen afschilderen. Ik heb enorm veel spijt."

De rechter doet op 28 juni uitspraak.

(BELGA)