Man uit Lauwe stopt om bestuurder met pech te helpen, wordt ontvoerd en gedwongen geld af te halen

Christophe Lefebvre

Een routineklus, een job als alle andere, bracht R.A.* uit Lauwe op de been vrijdagmorgen. Toen hij in Rekkem rond 11:30 uur de E17 wilde oprijden, veranderde de banale werkdag in een heuse nachtmerrie.

“Ik moest voor een klus in Kuurne zijn” klinkt het bij de Lauwenaar, nog steeds onder de indruk van de feiten. “Met mijn bestelwagen reed ik dan ook richting E17 om zo uiteindelijk op mijn bestemming te raken. Ter hoogte van de LAR draaide ik op richting Kortrijk en ik zag een zwarte auto op de pechstrook staan. Hij had zijn knipperlichten aan dus ik dacht dat ze hulp nodig hadden en ik ben gestopt“.

Het werd een beslissing die R.A., die uit schrik anoniem wenst te blijven, zich snel zou gaan beklagen. “Bijna meteen sprong een kerel op mij af met een revolver. Ik dacht eerst dat dit een grap was maar al snel bleek het tegendeel. Onder bedreiging van het wapen moest ik terug in mijn bestelwagen stappen en rijden. Het is toen pas dat ik zag dat er in de auto nog een 2de kerel zat. Hij nam plaats achter het stuur en reed achter ons aan”.

Geld afhalen

Al snel werd duidelijk dat het de 2 overvallers om geld te doen was. “In gebroken Engels riep de kerel naast me dat ik naar een bankautomaat moest rijden. Ondertussen waren we in Kortrijk aangekomen en ik reed daar ook af. Zijn handlanger parkeerde hun auto naast mijn bestelwagen en ik moest de sleutel op het contact laten zitten. Met de gewapende gangster stapte ik het bankkantoor binnen en haalde ik 500 euro af, maar dat was niet voldoende. Die kerel werd agressief en wilde meer maar ik kon helemaal niets meer afhalen. We kropen terug in de bestelwagen en reden verder naar een andere bank. In Harelbeke herhaalde het scenario zich en haalde ik nog eens 1500 euro af. De gewapende kerel stapte in het voertuig van zijn handlanger en samen reden ze weg”.

R.A. bleef in shock achter en ging nadien met zijn verhaal naar de politie. “Ik voelde mij al snel erg schuldig” vult hij aan. “Nadien begon ik mezelf te verwijten. Waarom haalde ik al dat geld af, waarom probeerde ik die kerel niet neer te slaan, waarom liep ik niet weg? De politie vertelde me dat ik correct heb gehandeld. Ongeacht hoe, het ging sowieso slecht aflopen. Weigerde ik mee te werken of probeerde ik weg te lopen, dan gingen ze aan de haal met mijn bestelwagen. Daarin zit voor meer dan 12.000? aan materiaal, het had het einde van mijn zaak kunnen betekenen”.

Getuigen gezocht

De politie kon, door middel van de ANPR camera’s aan het ronde punt, de situatie via videobeelden reconstrueren. “Op die beelden is te zien hoe het gaat om een zwarte auto van het berline-type” sluit R.A. af. “Het voertuig heeft een gele nummerplaat met zwarte letters maar volgens de politie gaat het hier om een valse nummerplaat. Ze werken ondertussen volop aan het opsporen van die kerels. Doorheen de volledige overval bleven die kerels erg koelbloedig, waardoor ik denk dat ze niet aan hun proefstuk toe zijn. Ik hoop dan ook dat er getuigen van het voorval zijn geweest. Hun info kan de politie helpen om de bandieten te vinden”.

Wie getuige is geweest van de overval of wie nuttige info kan leveren, kan zich steeds melden bij politiezone Grensleie of bij een lokaal commissariaat.

*De naam van de man is bekend bij de redactie. Uit angst voor de daders wil hij enkel anoniem getuigen.