Man uit Kortrijk riskeert levenslang voor roofmoord op zijn neef

Redactie KW

Op een preliminaire zitting is maandagnamiddag een lijst van 55 getuigen samengesteld voor het assisenproces over een roofmoord in Kuurne.

Bernard Depoortere (57) bracht zijn neef Chris Goemaere (41) op 12 april 2013 met messteken om het leven. De beschuldigde wordt verdedigd door Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk.

Bernard Depoortere en Chris Goemaere, bijgenaamd ‘de witten’, kampten beiden met een ernstig alcoholprobleem. In dronken toestand kwam het op 12 april 2013 tot een fatale ruzie. Hierbij deelde de beschuldigde meerdere messteken uit en sneed hij het slachtoffer de keel over. Depoortere graaide nog de gsm en de bankkaart van Goemaere mee. Met die bankkaart haalde hij in totaal ongeveer 100 euro af.

Het levenloze lichaam werd pas op 18 april 2013 in zijn studio aangetroffen. Het onderzoek spitste zich vrij snel toe op zijn oom Bernard Depoortere, die eerder al ettelijke veroordelingen had opgelopen. Bovendien zou Depoortere in zijn stamcafé in Kortrijk over de feiten verteld hebben.

In de gevangenis van Ieper kreeg de beschuldigde een trombose. Hierdoor is nog steeds een deel van zijn lichaam verlamd en zit hij in een rolstoel. Door zijn gezondheidsproblemen kwam Depoortere maandagochtend in de gevangenis ook nog ten val in de cel. Hij werd op een brancard overgebracht naar het Brugse gerechtsgebouw, maar kon in die omstandigheden de preliminaire zitting niet bijwonen. De zitting liep wel ruim een uur vertraging op.

Tijdens het assisenproces zal Bernard Depoortere verdedigd worden door Joseph Allijns en Kelly Decaluwé. Allijns is al sinds 2001 voorzitter van voetbalclub KV Kortrijk en was kandidaat-voorzitter van de KBVB. Wellicht zal de verdediging pleiten dat Depoortere zich niet schuldig maakte aan roofmoord, maar aan doodslag. Voor de burgerlijke partijen treden Jan Leysen, Joke Vanbelle, Kurt Vanthuyne en Laura Vernackt op als advocaten. Serge Malefason, substituut bij het parket-generaal in Gent, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op maandag 18 januari 2016 verder met de samenstelling van de volksjury. Op vrijdag 22 januari wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Het eigenlijke proces gaat op maandagochtend 25 januari van start. Dan zal voorzitter Boudewijn Desmet de beschuldigde verhoren. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdagavond 28 januari verwacht. Voor roofmoord riskeert Bernard Depoortere levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier