Man uit Kortemark riskeert twee jaar cel na dollemansrit met 2,74 promille in het bloed

© belga
Redactie KW

De 29-jarige man uit Kortemark, die begin vorig jaar tijdens een dollemansrit in Hulste (Harelbeke), Emelgem (Izegem) en Ingelmunster vier auto’s ramde en tal van personen liet lopen voor hun leven, riskeert voor de rechtbank twee jaar cel. “Door de drank herinner ik me niet veel meer”, klonk het. “Maar sindsdien raakte ik geen druppel alcohol meer aan.”

De dollemansrit startte op 19 januari 2019 rond 4.30 uur langs de Brugsesteenweg in Hulste, vlakbij parenclub Acanthus. Na een etentje met zijn moeder eerder die avond ging Winny V. er met de bestelwagen van zijn moeder vandoor. Zonder rijbewijs want dat was hij na eerdere veroordelingen voor dronken rijden kwijtgespeeld.

Na het drinken van tal van whisky-cola’s en Duvels reed V. in Hulste tot twee keer toe in op een geparkeerde wagen. De eigenaar van de wagen moest zelf ook in de gracht springen om niet omvergereden te worden. Toen de bestelwagen wegreed, beslisten het slachtoffer en zijn vriendin de achtervolging in te zetten.

Koppel ontsnapt

Honderd meter verder hield de bestelwagen halt en konden ze de nummerplaat noteren. Maar plots werden ze zelf door V. achtervolgd. Op de weg tussen Ingelmunster en Izegem reed de bestuurder plots naast het slachtoffer en probeerde hem van de weg te rammen. Het koppel kon ontsnappen door snel op een parking te rijden.

Het brokkenparcours van de bestelwagen was toen nog niet ten einde. De 21-jarige Arne Azou werd na een avondje uit bij hem thuis in de Baronstraat in Emelgem afgezet. “Toen ik uitstapte, zag ik plots een grijze Ford Transit rakelings langs het voetpad passeren”, vertelde Arne daags nadien.

Als in een Amerikaanse film

“De bestuurder remde bruusk en reed plots achteruit in volle vaart op de oprit, recht tegen onze wagen. Die vloog door de klap tegen de houten poort van de woning. Gelukkig bleven mijn vier vrienden in de wagen zitten. Anders was het slechter afgelopen.”

“Precies als in een Amerikaanse film”, pleitte zijn advocaat op de rechtbank. Na de aanrijding reed de bestelwagen weg om wat verderop op een rotonde halt te houden.

Zware hersenschudding

Arne liep samen met twee van zijn vrienden, onder wie Louis Dierickx-Visschers (22) uit Izegem, de bestelwagen achterna. De bestuurder keerde echter terug en reed zelfs op het voetpad om hen te raken. De vrienden moesten wegspringen. De vriendin van Louis, Ulrike Corselis (22) uit Heule, liep bij het incident een zware hersenschudding op en moest een nacht in het ziekenhuis blijven. De politie kon de bestelwagen uiteindelijk klemrijden aan het Bierkasteel in Izegem.

Voor de rechtbank moet Winny V. uit Kortemark zich nu verantwoorden voor poging doodslag. Naast een celstraf van twee jaar riskeert hij een alcoholslot en een lang rijverbod. V. bleek 2,74 promille alcohol in het bloed te hebben. Aanvankelijk diste hij een verhaal op als zou hij op de parking van Acanthus zijn aangevallen door vier mannen, maar daar bleek uiteindelijk niets van te kloppen.

Niet de bedoeling

“Ik had enorm veel gedronken: whisky-cola’s, Duvel,… noem maar op”, bekende hij. “Veel herinner ik me niet meer. Maar ik raakte sindsdien geen druppel alcohol meer aan. Ik had zeker niet de bedoeling iemand te doden. Maar ik besef wel dat iemand omverrijden dodelijk had kunnen zijn. Ik weet niet wat me bezielde.” Vonnis op 10 juni. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier