Man riskeert vijf jaar cel voor stalking en brandstichting

Het openbaar ministerie eist vijf jaar effectieve celstraf voor een 52-jarige Oostendenaar die zijn ex jarenlang stalkte en uiteindelijk ook haar huis in brand stak met benzine. “Door jou ben ik alles kwijt”, snikte het slachtoffer in de Brugse rechtbank.

Trillend als een espenblad nam slachtoffer N.V. uit Oostende woensdag vooraan plaats in de Brugse strafrechtbank. Voor het eerst sinds lange tijd stond ze opnieuw oog in oog met haar ex Filip S., de man die ze in het voorjaar van 2015 had leren kennen via een datingsite.

De twee hadden het een tijdje goed met elkaar, maar toen ze samen gingen wonen kwam de dominante en agressieve kant van S. naar boven. De vrouw besloot eind 2015 uit angst een punt te zetten achter de relatie waarop S. haar begon te belagen. De vrouw diende meerdere klachten in bij de politie, maar in de loop van 2016 besloot ze de relatie een tweede kans te geven.

Stalking

Op 29 april vorig jaar kwam het echter opnieuw tot een breuk waarna S. in zijn oude gewoontes herviel. “De beklaagde bestookte het slachtoffer met sms’jes en toen zij uiteindelijk van gsm-nummer veranderde, begon hij haar op haast militaire wijze op te sporen”, verduidelijkte de procureur.

“Hij volgde haar overal en dook om de haverklap op aan haar woning waar hij dan door het raam naar binnen stond te kijken. Ook de nieuwe partner van de vrouw moest het ontgelden. De beklaagde gaf hem een elleboogstoot en bedreigde hem met de dood. Bij een confrontatie eind mei dreigde hij er zelfs mee de woning van zijn ex in brand te steken.”

Brandstichting

In de nacht van 1 op 2 juni voegde S. de daad bij het woord. Hij goot een bus met aanstekerbenzine door de gleuf van de brievenbus naar binnen en stak de rijwoning langs de Duivenhokstraat in Oostende in brand. “Het slachtoffer zat die nacht gelukkig ondergedoken in de Ardennen”, vervolgde de procureur. “Mocht ze in het huis aanwezig zijn geweest had ze het nooit overleefd.”

Het zwaar beschadigde huis werd onbewoonbaar verklaard. De brandverzekeraar vroeg donderdag een schadevergoeding van 104.000 euro. “Door jou ben ik alles kwijt”, snikte N.V. “Ik houd enkel het zakje kledij over dat ik meenam naar de Ardennen.”

Vals alibi

Filip S. kwam aanvankelijk voorwaardelijk vrij omdat een goede vriend van hem, Bart K. (33) uit Oudenburg, hem een alibi had verschaft. Maar toen die besefte wat S. had aangericht wijzigde hij zijn verklaringen. In oktober ging de Oostendenaar uiteindelijk tot bekentenissen over. Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel. “Volgens de psychiater ziet de beklaagde zichzelf als het slachtoffer en is er een reële kans dat hij nieuwe feiten zal plegen”, aldus nog de procureur.

S. bood zijn excuses aan. Volgens zijn advocaat voelde hij zich diep gekwetst toen N.V. “zonder reden” de relatie had stopgezet. “Hij zag haar doodgraag en hoopte echt dat het opnieuw goed zou komen”, aldus de meester Koen Bentein. Volgens het openbaar ministerie was Bart K. het brein achter de brandstichting en gaf hij de benzine aan Filip S. Hij riskeert als mededader 37 maanden cel. De man vraagt echter de vrijspraak. “Ik wist niets over zijn plannen om brand te stichten”, stelde hij. “Ik heb hem enkel een vals alibi verschaft. Die fout heb ik later rechtgezet.”

De uitspraak volgt op 13 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.