Man riskeert twee jaar cel voor gesjoemel met springpaarden in Damme

Een Limburger staat in de Brugse rechtbank terecht voor oplichting van een paardenfokster uit Damme. De man zou gesjoemeld hebben bij de verkoop van zeven springpaarden, maar dat ontkent hij met klem. “Ik ben nog steeds met die opdracht bezig.” Het openbaar ministerie eist twee jaar cel voor de man.

Het openbaar ministerie eist twee jaar cel voor de man. © Getty Images/EyeEm

In 2012 besliste de zaakvoerster van een Damse stoeterij om haar activiteiten af te bouwen omdat ze een dagje ouder werd. De Limburgse paardenhandelaar Guy J. (60) stelde voor om zeven paarden uit de stallen van C.V. op te leiden tot springpaarden en door te verkopen. Maar toen de man volgens C.V. zijn afspraken niet nakwam en haar zelfs niet kon zeggen waar de paarden zich bevonden, stapte de vrouw naar de strafrechtbank.

“Mijn cliënte kende de beklaagde niet persoonlijk maar wist dat hij heel wat contacten had in de paardenwereld”, stelde advocaat Franky Baert. “Maar van zijn beloftes kwam amper iets in huis. Eén paard werd verkocht voor 2.500 euro en voor twee anderen paarden kreeg ze enkel een voorschot van 8.000 euro. Een van die dieren draait intussen mee in de wereldtop en is miljoenen euro waard. Nog twee andere dieren zouden in Tsjechië verkocht zijn maar we weten niet voor hoeveel. De twee resterende dieren kreeg ze terug omdat ze niet springvaardig en dus niet verkoopbaar zijn.” De paardenfokster schat haar nadeel op 445.000 euro en eist dit bedrag nu terug via de rechtbank. “Hij moest geen euro hebben voor zijn inspanningen en ik wou snel af van die dieren. Maar telkens ik hem vroeg naar een stand van zaken vertelde hij mij leugens. De paardenwereld is een smerige wereld, zeker voor een vrouw op haar eentje.”

Volgens de verdediging is er geen sprake van oplichting. “Dit is een zuiver burgerlijk geschil”, stelde de advocaat van J. “Mijn cliënt is nog steeds met die verkoop bezig, maar volgens mevrouw gaat het allemaal niet snel genoeg. Hij heeft helemaal geen slechte bedoelingen. Voor de drie verkochte paarden is zij wel degelijk vergoed. Voor de twee resterende paarden niet, aangezien die nog niet verkocht zijn.” Guy J. liet zich niet zien in de rechtbank. De man werd eerder al veroordeeld voor oplichting met paarden en zit momenteel in de gevangenis. Vonnis op 4 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.