A. zou al in juni 2018 met zijn kinderen naar zijn thuisland zijn afgereisd. Zelf keerde hij wel nog af en toe naar België terug. In die periodes zouden de kinderen steeds opgevangen zijn door de grootouders in de Russische deelrepubliek Dagestan. De rechtbank besliste eerder al dat de kinderen bij zijn ex-vrouw in Oostende moeten verblijven, maar dat vonnis legde D.A. dus naast zich neer.

Naar aanleiding van die feiten stond de man al een hele tijd internationaal geseind. Op 6 februari werd hij uiteindelijk ingerekend en daarna door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van parentale ontvoering. Volgens de verdachte berust alles eigenlijk op een misverstand. Naar eigen zeggen hadden ze zelfs afgesproken om met het hele gezin in Rusland te gaan wonen. D.A. wilde enkel meewerken als hij ze zelf mocht gaan halen, waardoor een patstelling is ontstaan.

Bij de start van het proces bleek dat de moeder haar kinderen in Dagestan is gaan ophalen. Volgens haar advocaat zijn ze op de vlucht richting Moskou. "Maar zonder volmacht van de vader en een kopie van zijn Russisch paspoort kunnen ze onmogelijk naar België terugkeren", aldus meester Bart Bleyaert. Het openbaar ministerie vroeg daarop om de zaak uit te stellen, zodat de beklaagde aan hun terugkeer kan meewerken. Als hij niet meewerkt, zal het parket wellicht de maximumstraf van vijf jaar cel vorderen. Voor parentale ontvoering riskeert A. sowieso minstens drie jaar cel.

De zaak wordt voortgezet op 26 augustus.

(Belga)

A. zou al in juni 2018 met zijn kinderen naar zijn thuisland zijn afgereisd. Zelf keerde hij wel nog af en toe naar België terug. In die periodes zouden de kinderen steeds opgevangen zijn door de grootouders in de Russische deelrepubliek Dagestan. De rechtbank besliste eerder al dat de kinderen bij zijn ex-vrouw in Oostende moeten verblijven, maar dat vonnis legde D.A. dus naast zich neer.Naar aanleiding van die feiten stond de man al een hele tijd internationaal geseind. Op 6 februari werd hij uiteindelijk ingerekend en daarna door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van parentale ontvoering. Volgens de verdachte berust alles eigenlijk op een misverstand. Naar eigen zeggen hadden ze zelfs afgesproken om met het hele gezin in Rusland te gaan wonen. D.A. wilde enkel meewerken als hij ze zelf mocht gaan halen, waardoor een patstelling is ontstaan. Bij de start van het proces bleek dat de moeder haar kinderen in Dagestan is gaan ophalen. Volgens haar advocaat zijn ze op de vlucht richting Moskou. "Maar zonder volmacht van de vader en een kopie van zijn Russisch paspoort kunnen ze onmogelijk naar België terugkeren", aldus meester Bart Bleyaert. Het openbaar ministerie vroeg daarop om de zaak uit te stellen, zodat de beklaagde aan hun terugkeer kan meewerken. Als hij niet meewerkt, zal het parket wellicht de maximumstraf van vijf jaar cel vorderen. Voor parentale ontvoering riskeert A. sowieso minstens drie jaar cel.De zaak wordt voortgezet op 26 augustus.(Belga)