Man riskeert maand cel voor verzamelen van 1.200 obussen

De beklaagde hoopte op een opschorting van straf. © Getty Images
Redactie KW

Een 61-jarige landbouwerszoon uit Westrozebeke riskeert in beroep een maand cel en een boete van 200 euro voor het bezit van zo’n 1.200 obussen.

Jozef V. was al sinds 1989 een verzamelaar van oorlogsmateriaal. Maar op 12 juli 2017 viel de ontmijningsdienst Dovo binnen en trof er een indrukwekkende collectie aan. Hij kreeg in eerste aanleg een boete van 1.600 euro, deels voorwaardelijk, maar het parket ging in beroep. Volgens de procureur-generaal was de man onverantwoord bezig door de springtuigen te willen openslijpen, het koper er uit te halen net als de loden bolletjes en dat metaal dan te willen verkopen. Daar hield hij cijfers van bij, op de muur geschreven. “Al beweert hij dat dat het aantal muizen is dat hij heeft gedood.”

Verzameling vader

V. verzamelde ook toxische stoffen -gifgas uit de Eerste Wereldoorlog- uit de obussen waarvan er bij de huiszoeking verschillende werden teruggevonden. De procureur-generaal vorderde een boete van 200 euro, een gevangenisstraf van een maand en de verbeurdverklaring van alle gevonden springstoffen. De advocate van V. vroeg opschorting van straf. “Hij heeft het verzamelen geleerd van zijn vader en zette de verzameling van kindsbeen af verder. Hij was zich niet bewust van het feit dat het niet mocht, anders zou hij niet roken in de nabijheid van zijn verzameling.” Uitspraak op 13 november. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier