Man riskeert achttien maanden cel voor sociale dumping op werven in Heule en Waregem

Redactie KW

Een 33-jarige man uit Asse staat in de Brugse rechtbank terecht voor sociale dumping van negen Oekraïense en Georgische werkkrachten via zijn bouwbedrijf. De man riskeert achttien maanden cel.

Het gerecht kreeg R.F. in de gaten na inspecties op bouwwerven in Heule en Waregem in het najaar van 2018. Telkens waren Oekraïense en Georgische mannen aan de slag die niet over een contract beschikten en zelfs niet wisten voor welk bedrijf ze werkten. Ze werkten tot tien uur per dag en kregen twintig euro per vierkante meter metselwerk.

Schijnvennootschap uit Warschau

De mannen bleken tewerkgesteld door een Poolse firma. “In werkelijkheid was dit een schijnvennootschap die de beklaagde voor een peulschil gekocht had in Warschau”, verduidelijkte de arbeidsauditeur. “Zijn vrouw maakte hij zaakvoerster. Deze frauduleuze constructie liet hem toe om niet-Europeanen tegen ondermaatse lonen en zonder sociale verzekering in België aan het werk te zetten. Je reinste concurrentievervalsing.”

De arbeidsauditeur vorderde achttien maanden cel voor R.F. en een geldboete van 24.000 euro voor zijn firma. Daarnaast vroeg hij ook een verbeurdverklaring van 51.000 euro. De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt ging in zee met een Poolse boekhouder die de hele constructie op poten zette”, stelde de advocaat van R.F. “Hij had niet de bedoeling om een misdrijf te plegen.” De rechter doet uitspraak op 21 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier