Man riskeert acht jaar cel voor smokkel van 97 migranten

Een 36-jarige man uit India riskeert in beroep 97 maand cel voor mensensmokkel. “Een maand per slachtoffer is toch niet te veel”, oordeelde de procureur-generaal.


In de buurt van Zeebrugge werden midden 2018 steeds vaker transmigranten van Indiase origine aangetroffen. Dankzij verder onderzoek konden de speurders een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. Eind augustus werden uiteindelijk drie Indiase verdachten aangehouden.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat de twee bendeleiders in India rechtstreeks in contact stonden met de 36-jarige Mohit M. Na de arrestatie van die leider en zijn luitenanten viel de toestroom van Indiase transmigranten volledig stil. Uit onderzoek bleek dat hij minstens 97 illegalen hielp bij hun tocht naar het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg vijf jaar cel, maar ging in beroep om zijn onschuld uit te schreeuwen. Volgens zijn advocaat was hij slechts een heel klein puzzelstukje in het netwerk.

Maar volgens het openbaar ministerie, was er veel meer aan de hand. In plaats van vijf jaar, vroeg de procureur-generaal Peter De Smet 97 maand cel. “Ik weet dat ik een zware straf vraag”, zei De Smet, “Maar ik wil hiermee een duidelijk signaal geven. Ons beleid is te laks. Onlangs vielen er nog 39 doden door mensensmokkel in Zeebrugge. Mensen als u houden dit systeem in stand”, sneerde De Smet. “Uw kompanen legden bekentenissen af, maar u blijft zo koppig als een ezel. U was een van de noodzakelijke schakels. Het zou u sieren mocht u dat toegeven”, besloot hij om uiteindelijk 97 maand cel te vorderen. “Een maand per slachtoffer is toch niet te veel? Ik wil nog afronden naar acht jaar cel”, klonk het cynisch.

Uitspraak op 15 januari.

(OS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.