Man ontkent poging tot brandstichting bij ex, hof beveelt bijkomend DNA-onderzoek

© iStock
Redactie KW

Een 36-jarige Algerijn ontkent dat hij brand wilde stichten in de woning van zijn (ex-) vriendin V.L. Het hof beval nu bijkomend DNA-onderzoek, want de man ontkent de feiten.

De voorgeschiedenis tussen de nu 36-jarige Ammar N. en de Vlaamse V.L. kende een hobbelig parcours. De Algerijn leerde tijdens zijn opleiding voor patissier in Parijs een Vlaamse vriendin uit Oostende kennen. Al heel snel ging het koppel samen in Oostende wonen, ondanks het feit dat zij al twee kinderen had uit twee andere relaties. Een huwelijk tussen de twee tortelduifjes komt er echter niet, want ze worden verdacht van een schijnhuwelijk.

Ook zijn werk bij een bakker in Oostende loopt ten einde omdat Ammar N. illegaal in België verblijft en de bakker geen onnodige risico’s wil lopen. Toch heeft het koppel nood aan extra inkomsten en besluit daarop om cannabis te gaan verkopen vanuit een garagebox. Maar wanneer de eigenaar dat hoort en vooral ruikt, vliegt N. voor twee jaar achter de tralies en wordt vervolgens het land uit gezet. Maar in de gevangenis blijkt de liefde nog steeds heel groot en V.L. raakt zwanger.

In Algerije gaat ze hem opzoeken, de echo’s van hun kindje stuurt ze op en uiteindelijk betaalt ze zelfs een smokkelaar om ‘de liefde van haar leven’ terug naar België te laten overbrengen. Maar wanneer die weken later via Marokko in Spanje belandt, is haar liefde over en valt ze als een blok voor een Tunesiër. Op 24 mei 2018 wordt het kindje van Ammar N. en V.L. geboren, maar intussen houdt de vrouw de twee mannen tegelijk aan het lijntje.

Het ‘spionnetje’ van de voordeur was afgeplakt met een stukje krantenpapier en was bevestigd met behulp van wat speeksel

Op 10 juni beseft Ammar N. dat hij bedrogen wordt en beukt een eerste keer de woning in met behulp van een brandblusapparaat. Op 24 juni gebeurt dat een tweede keer, deze keer met een ijzeren staaf, al ontkent hij dat met klem. “Intussen stijgt de spanning en hij beseft dat hij haar kwijt is”, aldus zijn advocaat. Op 11 juli stuurt hij haar een sms’je met het bericht dat hij haar huis zal platbranden. Wanneer de oudste dochter op 24 juli thuis komt, neemt ze ook effectief een benzinegeur waar en verwittigt de politie. Toch ontkent Ammar N. formeel dat hij brand heeft willen stichten en dat hij het was die de benzine uitgoot aan de woning. Volgens zijn advocaat heeft de vrouw hem er willen inluizen zodat ze van hem verlost was en alleen verder kon met de Tunesiër. Een detail is echter merkwaardig. Het spionnetje van de voordeur was afgeplakt met een stukje krantenpapier en was bevestigd met behulp van wat speeksel.

De politie heeft DNA-onderzoek laten uitvoeren op het stukje krantenpapier én DNA afgenomen van Ammar N., maar onbegrijpelijk de twee nooit vergeleken. Het hof wil nu dat dat alsnog gebeurt. Dat is niet onbelangrijk voor Ammar N., want hij kreeg in eerste aanleg vier jaar cel. Terwijl hij nu vol voor de vrijspraak gaat voor de brandstichting, wil het openbaar ministerie een strafverzwaring naar tien jaar cel. Het hof beval daarom bijkomend DNA-onderzoek. De zaak gaat verder op 4 maart. Een uitstel van ettelijke maanden waarmee Ammar N. niet bijster tevreden is omdat hij zo veel langer in de cel blijft, maar uiteindelijk beseft dat als hij de vrijspraak wil bekomen, het bijkomend onderzoek noodzakelijk is voor zijn verdediging. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier