Man krijgt vier jaar cel voor wurgpoging op toenmalige vriendin uit Ichtegem

Redactie KW

Een man uit het Oost-Vlaamse Zomergem is in beroep bestraft met vijf jaar cel voor poging tot doodslag op zijn toenmalige vriendin. Hij probeerde de vrouw te wurgen met haar sjaal, maar zelf ontkende hij altijd. “Ik nam haar enkel vast bij haar sjaal om haar tegen te houden.”

De 28-jarige Tommy V. uit Oostwinkel, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Zomergem, had een jaar lang een relatie met de 18 jaar oudere A.V. uit Ichtegem. Het was een jaar vol ruzies, scheldpartijen, vechtpartijen en vernederingen voor de vrouw. Zo kapte hij in april 2017 al zijn tuinafval over haar in haar eigen woning. “In die 25 jaar dat ik hier sta, heb ik dit nog nooit meegemaakt”, bekende procureur-generaal De Smet.

Ik zag dat ze wou vertrekken en heb haar binnen getrokken aan haar sjaal! Ik heb nooit geprobeerd om haar te doden

In augustus vernielde hij haar salontafel toen hij haar daar op gooide en vond ze haar keuken bezaaid met gebroken glas. Maar op 27 december ging het helemaal fout. “Kan je mij komen ophalen in Aartrijke”, sms’t V. naar haar. Zij was toen net gevlucht met haar kinderen en omdat ze dacht dat hij niet thuis was, zag ze haar kans schoon om haar gsm-oplader op te halen. V. was echter wel thuis en tijdens de ruzie probeerde hij haar te wurgen met haar sjaal. Hij trok de sjaal strak en tilde haar verschillende malen op. De vrouw verloor even haar bewustzijn en werd wakker in haar eigen urine. “Niet waar”, blijft hij volhouden “Ik zag dat ze wou vertrekken en heb haar binnen getrokken aan haar sjaal! Ik heb nooit geprobeerd om haar te doden!”

Het slachtoffer diende pas twee weken na de wurgpoging een klacht in bij de politie. Tijdens een korte onderbreking van zijn verhoor bij de onderzoeksrechter sms’te V. al “twee jaar cel” naar zijn ex-vriendin. De beklaagde werd tijdens het onderzoek twee keer vrijgelaten onder voorwaarden, maar belandde telkens toch weer in de cel, omdat hij zijn ex-partner bleef lastigvallen en brieven sturen, zelfs tot via de buurvrouw van haar toe. “Dit is een wolf in schaapsvacht, een monstreus persoon”, pleitte advocaat Kris Vincke die het slachtoffer bijstond. “Hij heeft haar huis vernield, tot een stort herleid en zelfs een kopstoot uitgedeeld aan agenten.”

Ook het slachtoffer gaf toe schrik te hebben van hem. “Ik kreeg hem niet meer buiten.” V. kreeg in eerste aanleg vier jaar cel, maar in beroep vorderde de procureur-generaal vijf jaar effectief plus nog eens vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank.

Poging tot doodslag

V. wou een straf met uitstel onder voorwaarden om aan zijn drankprobleem te werken en een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen. “Ik heb haar nooit willen doden”, hield hij vol. Het hof bleef echter bij poging tot doodslag omdat het slachtoffer het bewustzijn had verloren. “Er was bijgevolg urineverlies en de wurgsporen op de foto’s spreken voor zich. Het is enkel door toeval, een val van de beklaagde en het slachtoffer, dat het slachtoffer de wurging is vermeden.”

Ook op de vraag tot een straf met uitstel onder voorwaarden, ging het hof niet in. “Dat heeft weinig kans op slagen. Hij heeft in het verleden al twee kansen gehad, maar telkens nam hij opnieuw contact op met het slachtoffer. Hij is niet in staat om zijn voorwaarden na te leven”, concludeerde het hof. Het bleef daarom bij de vier jaar effectieve celstraf. Een strafverzwaring naar vijf jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, werd niet opgelegd.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier