Man krijgt twee jaar cel met uitstel na dodelijke valpartij in zaak ‘Carapilsbende’

De beide beklaagden zaten twee tot drie maanden in voorhechtenis. © Getty Images
Redactie KW

Een dertiger uit Ieper werd door de rechter veroordeeld voor een dodelijk incident aan de stationsbuurt in Ieper. Daarbij viel een man van zijn fiets en overleed enkele dagen later. De beklaagde kreeg 2 jaar cel met uitstel.

Een woordenwisseling over een uitgeleende fiets op 13 juni vorig jaar aan de stationsbuurt in Ieper kostte de 44-jarige Vincent VanCayseele het leven. De man viel van zijn tweewieler nadat een dertiger uit Ieper het voorwiel met een harde ruk omhoog trok. Het zadel van de fiets brak af en het slachtoffer belandde met een harde smak op het beton. De man bleef eventjes liggen, maar krabbelde uiteindelijk toch weer recht. Hij ging naar zijn moeder die zijn verwondingen aan zijn hoofd verzorgde. ‘s Morgens vond de vrouw haar zoon bewusteloos in de keuken. Enkele dagen later liet hij in het ziekenhuis het leven aan de gevolgen van een schedelbreuk en een hersenbloeding.

Carapilsbende

De politie begon een onderzoek en via camerabeelden werd duidelijk dat iemand het slachtoffer van zijn fiets had doen vallen. Ook enkele leden van de zogenaamde Carapilsbende – een groepje mannen dat vaak in de stationsbuurt te vinden was met een goedkoop blikje bier in de hand – stonden op de beelden, maar enkel de beklaagde bleek zijn boekje te buiten zijn gegaan. De man werd opgespoord, want hij leek even van de aardbodem verdwenen. Hij zat op dat moment echter samen met zijn vriendin aan zee. Toen hij hoorde dat Van Cayseele was gestorven, stapte hij zelf naar de politie.

De Ieperling werd nu voor de feiten veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel. De openbare aanklager sprak aanvankelijk van ‘slagen met voorbedachten rade’, maar die stelling volgde de rechter niet. (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier