Man krijgt 15 jaar effectieve cel voor moordpoging op ex-schoonvader

De man kreeg 15 jaar effectieve celstraf. © GF
Redactie KW

Een 50-jarige man is door de Brugse correctionele rechtbank tot 15 jaar effectieve celstraf veroordeeld voor de moordpoging op de vader van zijn ex-echtgenote.

Eddy V.H. deelde in juli 2015 meerdere klappen uit met een koevoet. Het OM had 15 jaar gevorderd. De ruzie tussen beide families was al eerder geëscaleerd. In februari 2013 trok een razende Eddy V.H. naar de woning van zijn ex-schoonouders. Toen de deur niet werd opengemaakt, reed hij met zijn wagen in op de garagepoort. Voor die feiten werd hij in juni 2015 uiteindelijk tot tien maanden voorwaardelijk veroordeeld. De stoppen sloegen opnieuw door toen hij op 9 juli via zijn zoon lucht kreeg van dat vonnis.

Die bewuste avond nam V.H. enkele kalmeerpillen en dronk hij heel wat alcohol. Daarna fietste de beklaagde vanuit Varsenare naar de woning van het slachtoffer in Sint-Michiels. De 75-jarige Eric V.D. kreeg meerdere klappen met een koevoet. Het slachtoffer liep complexe schedelbreuken op en lag maandenlang op de dienst intensieve zorgen. De man kon trouwens nog steeds niet verhoord worden door de politie. Na de moordpoging bleef Eddy V.H. rustig ter plaatse wachten op de politie.

Zuivering

“Het maakt mij niet als ik hiervoor 30 of 40 jaar krijg”, zei de beklaagde toen. “Het zou een mooie zuivering zijn moest hij dood zijn. Dan gaat hij me tenminste geen geld meer aftroggelen.”

De revalidatie van het slachtoffer zal waarschijnlijk nog jaren duren. Eric V.D. en zijn echtgenote kregen een voorlopige schadevergoeding van 22.500 euro toegewezen. Een deskundige werd aangesteld om de precieze schade te bepalen De ex-echtgenote van de beklaagde had 20.000 euro gevraagd, maar kreeg uiteindelijk slechts 3.000 euro schadevergoeding toegekend.

Hij heeft mij vermoord. Bende charlatans!

De verdediging probeerde tijdens het proces de feiten te kaderen. “Hij wist met zichzelf geen blijf door die echtscheiding. De avond van de feiten is het fenomenaal beginnen spoken in zijn hoofd. Dat vonnis was niet zo erg, maar de emmer was vol”, pleitte meester Kris Vincke. Ook het slachtoffer zou in die echtscheiding een kwalijke rol gespeeld hebben. Eddy V.H. heeft wel nog steeds een hele goede relatie met zijn zonen en werd op elke zitting gesteund door zijn familie. Meester Vincke vroeg tevergeefs om zijn cliënt een milde straf op te leggen. “Er is door zijn ex-echtgenote echt wel serieus met zijn voeten gespeeld. Ik zie zeker verzachtende omstandigheden.”

Eddy V.H. reageerde woedend op de uitspraak. “Zeg dan direct dat ik een moordenaar ben. Hij heeft mij vermoord. Bende charlatans! ” Ook de familie V.H. en zijn ex-vrouw Dolores V.D. slingerden nog enkele verwijten over en weer.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.