Man die vrouw veertien keer stak, wordt opnieuw onderzocht

Een 27-jarige Algerijn die tijdens een inbraak in Knokke-Heist een vrouw veertien keer stak met een keukenmes, moet opnieuw psychiatrisch worden onderzocht.

Op 14 december 2018 werd de 48-jarige Minna M. uit Knokke-Heist bij haar thuiskomst verrast door de aanwezigheid van Amine M. De inbreker zat haar glimlachend op te wachten in haar huis in de Cipressenstraat. De vrouw schreeuwde om hulp, waarop de jongeman haar neersloeg.

“Bevel van Satan”

Hij stak haar veertien keer in de hals en hartstreek met een keukenmes. Daarna stampte hij haar nog een paar keer in de maag. Vervolgens verliet hij ijzig kalm de woning. Minna M. overleefde de feiten als bij wonder en slaagde erin om zelf de hulpdiensten te bellen.

Op basis van een vingerafdruk kon Amine M. (27) als dader geïdentificeerd worden. De man kampt met zware psychische problemen en beweerde tijdens zijn verhoor “stemmen te horen” en de feiten te hebben gepleegd “op bevel van Satan”. Toch kwamen twee psychiaters tot de conclusie dat de man toerekeningsvatbaar is. Maar zijn psychische toestand evolueerde in de gevangenis , waardoor één van de twee psychiaters concludeerde dat hij nu wél ontoerekeningsvatbaar is.

Brand in cel

Op basis daarvan werd hij door de rechtbank geïnterneerd. Maar het parket, dat in eerste aanleg 13 jaar cel had gevorderd, ging in beroep. Het vroeg een aanstelling van college van psychiaters, zodat de man opnieuw kan worden onderzocht en er duidelijkheid kan komen. Hij stichtte intussen al drie maal brand in zijn cel in de gevangenis van Gent. Een laatste keer nog op 12 november dit jaar. Het hof vindt ook dat er duidelijkheid moet komen en stelde drie deskundigen aan om de man psychiatrisch en psychologisch opnieuw te onderzoeken. De zaak wordt verder behandeld op 21 april. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.