Man die Oostends café Borneo in brand stak met vuurpijl krijgt mildere straf

De voormalige uitbater van café Borneo in Oostende heeft na verzet 40 maanden celstraf gekregen, waarvan 25 met uitstel, omdat hij zijn zaak met een vuurpijl in brand stak. Angelo J. had eerder bij verstek vier jaar effectief gekregen. Hij is de feiten altijd blijven ontkennen.

© Getty Images/EyeEm

Op 24 november 2017 kwam het in het holebicafé Borneo in de Sint-Franciscusstraat in Oostende tot een zware ruzie tussen uitbater Angelo J. en zijn partner. J. was dronken en dreigde met zelfdoding waarna hij zich opsloot in de zaak. De politie kwam ter plaatse, maar J. hield de agenten op afstand met enkele schoten van een alarmpistool. Even later vloog het café in brand. Drie bewoners uit de bovenliggende appartementen werden geëvacueerd en J. kroop uiteindelijk met brandende haren en kleren naar buiten. Hij werd met zware brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis en kreeg in oktober vorig jaar vier jaar effectieve celstraf. Hij kwam toen niet opdagen voor zijn proces in de Brugse rechtbank, maar tekende wel verzet aan.

Halfweg maart kwam de zaak opnieuw voor de rechtbank. Deze keer was J. wel van de partij en vroeg hij de vrijspraak. “Niemand heeft met eigen ogen gezien dat mijn cliënt die pijl aanstak“, zei zijn advocaat Johan Platteau. Hoe de pijl dan in brand kon vliegen? “Geen idee”, zei J. “Toen de politie arriveerde ben ik naar het toilet gegaan en ik ben daar gebleven tot ik plots geen lucht meer kreeg.” De procureur deed die beweringen af als leugens en vroeg de bevestiging van de eerder opgelegde straf. “De partner van de beklaagde zag hem met die vuurpijl voor het raam staan en kort voor de zaak in brand vloog, hoorden de agenten een sissend geluid.”

J. werd eerder al eens veroordeeld voor een valse bommelding en had zich voor de brand al twee keer verschanst in het café. De eigenaars van het café kregen van de rechter een voorlopige schadevergoeding van 1 euro toegekend.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.