Man die café in brand stak met vuurpijl, blijft ontkennen

Redactie KW

De voormalige uitbater van café Borneo in Oostende blijft ontkennen dat hij zijn eigen zaak met een vuurpijl in brand stak. “Misschien was het wel de hond?” Maar de procureur-generaal gelooft niet in zoveel toeval.

Op 24 november 2017 kwam tot een zware ruzie tussen uitbater Angelo J. (30) en zijn toenmalige partner. J. was dronken en dreigde met zelfdoding waarna hij zich opsloot in de zaak, het holebicafé Borneo in de Sint-Franciscusstraat. De politie kwam ter plaatse, maar J. hield zich verschanst in het café. De agenten sloegen het glas van een deur in, maar die bleek gebarricadeerd. Ze hoorden ook enkele schoten, door J. afgevuurd met een alarmpistool. Daarna merkten de agenten een sissend geluid op en witte rook. J. kroop uiteindelijk met brandende haren en kleren naar buiten. Hij werd met zware brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij maandenlang moest revalideren.

J. ontkent dat hij een vuurpijl in brand stak. “Ik was aan het slapen en werd gewekt door de rook in mijn ogen.” Volgens zijn advocaat heeft niemand gezien of zijn cliënt wel de vuurpijl aanstak. “Een oude vuurpijl is zeer gevoelig. Wie weet was het de hond die hem omver liep terwijl mijn cliënt lag te slapen. Alle scenario’s zijn mogelijk! Het onderzoek is bijzonder slecht uitgevoerd. Het parket stelde zelfs geen branddeskundige aan.” Zijn advocaat vraagt de vrijspraak op grond van twijfel.

Zelfmoordgedachten

Maar de procureur-generaal gelooft niet in zoveel toeval. “Je was radeloos. Je had zelfmoordgedachten en stuurde naar je partner dat jullie elkaar tussen de zon en de maan zullen terugzien. Net op dat moment staat de politie voor de deur, ze roepen om naar buiten te komen en jij vuurt met dat alarmpistool en roept terug dat ze je maar moeten neerschieten. En net op die noodlottige dag, net op die noodlottige seconde ontstaat er toch wel vuur in het café!”

J. werd eerder al eens veroordeeld voor een valse bommelding en had zich voor de brand al twee keer verschanst in het café. Voor de brandstichting kreeg hij in eerste aanleg vier jaar cel bij verstek en op verzet 40 maanden, waarvan 25 met uitstel. De procureur-generaal vorderde opnieuw vier jaar effectief omdat J. halsstarrig blijft ontkennen. Zelf blijft hij erbij dat hij zijn café niet in brand stak. Uitspraak op 22 december. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier