Man die baas neerstak na discussie over ontslag krijgt vijftien maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 26-jarige Irakees uit Oostende heeft in de Brugse rechtbank vijftien maanden effectieve celstraf gekregen, omdat hij zijn baas neerstak na een discussie over zijn ontslag. Het slachtoffer werd in de hartstreek getroffen. “Indien mijn cliënt wat magerder was geweest had dit fataal kunnen aflopen.”

Na zijn ontslag bij een Pittems groentebedrijf moest Omar M. (26) op 20 december 2017 zijn C4-attest ondertekenen in de woning van zijn overste. Daar kwam het tot een hevige ruzie over een geldsom, waar M. naar eigen zeggen nog recht op had. M. zou zijn chef, een Koerd, met de dood hebben bedreigd en verliet vervolgens het appartement. Volgens het parket zou hij op straat zijn baas opgebeld hebben met de vraag om nog eens naar buiten te komen. “Daar stak hij het slachtoffer in de borst met een scherp voorwerp”, stelde de procureur. Met welk wapen dat gebeurde, is onduidelijk.

Omar M. zelf hield er een andere versie op na en vroeg de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging. “Mijn cliënt werd in de woning van zijn baas door drie mannen afgeranseld”, stelde advocaat Mathieu Langerock. “Hij vluchtte weg, maar keerde terug, omdat hij zijn geld wou. Zijn overste bleef hem maar uitdagen tot mijn cliënt uithaalde met een scherp voorwerp. Een stommiteit natuurlijk.”

De feiten werden aanvankelijk als poging doodslag bestempeld, maar in de loop van het onderzoek afgezwakt naar opzettelijke slagen. De rechter volgde de stelling van het openbaar ministerie en veroordeelde M. dinsdag tot vijftien maanden effectieve celstraf. Het slachtoffer kreeg een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro toegekend. De man liep bij de feiten een diepe snijwonde op vanaf de hartstreek naar beneden. “Indien mijn cliënt wat magerder was geweest had dit fataal kunnen aflopen”, stelde de advocaat van het slachtoffer. “Het enorme litteken op zijn borst heeft er wel voor gezorgd dat hij enkel nog in het donker de liefde wil bedrijven met zijn vrouw. Hij kampt met paniekaanvallen en is in behandeling bij een psycholoog.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier