Man die Aziatische maîtresse vermoordde moet naar assisen

John V. © gf
Laurens Kindt

Zonnebekenaar John V. is door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwezen naar het hof van assisen voor de moord op zijn Vietnamese maîtresse Nguyen Thi Xuan. Het lichaam van de vrouw werd in december 2016 gevonden, maar het duurde nog twee jaar voor haar moordenaar werd opgepakt.

Op 30 december 2016 trof een groep jagers een half verkoold lichaam aan in een doodlopend stuk van de Beselarestraat in Geluwe. Uit forensisch onderzoek bleek het om het lichaam van een jonge vrouw van Aziatische origine te gaan.

Alerte bediende

Lange tijd stonden de speurders voor een raadsel en slaagden ze er niet in om de vrouw te identificeren. Pas anderhalf jaar later lukte dat wel, dankzij een alerte bediende van de Vietnamese ambassade in ons land. Die kon een vermiste vrouw uit het Aziatische land linken aan het opsporingsbericht dat door de Belgische speurders verspreid werd, onder andere in een speciale aflevering van het opsporingsprogramma Faroek op VTM.

Nadat de speurders erin slaagden om een naam te plakken op het lichaam, kwamen ze ook vrij snel uit bij een mogelijke verdachte: John V. uit Zonnebeke. Die verbleef voor zijn werk geregeld in het buitenland en was als contactpersoon opgegeven door Nguyen Thi Xuan bij haar visumaanvraag en vliegtuigticket naar ons land.

De robotfoto die de federale politie verspreidde.
De robotfoto die de federale politie verspreidde.© Federale Politie

De jonge vrouw arriveerde in november 2016 in ons land, op uitnodiging van John V. Nog dezelfde dag werd ze vermoord. Haar lichaam stak John V. in brand.

Dubbelleven

Ondertussen leidde V. een dubbelleven. Hij woonde samen met zijn partner, met wie hij in november 2018 zou trouwen. Het paar heeft ook een zoontje. In oktober 2016 weten de speurders al bijna honderd procent zeker dat ze de juiste verdachte hebben.

Alleen: John V. verblijft op dat moment in Italië voor zijn werk. Bij zijn terugkeer klapt de val dicht: op 8 november rijden de speurders hem klem wanneer hij vanuit zijn huis aan de Nonnebossen naar zijn werk wil rijden. Al vrij snel volgen de bekentenissen.

Levenslang?

Nu, nog eens anderhalf jaar, acht de kamer van inbeschuldigingstelling het dossier rijp voor het hof van assisen. De beschuldiging luidt nog altijd moord. Als John V. veroordeeld wordt, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. Wanneer het precies zal doorgaan, is nog niet bekend. Wellicht zal dat het voorjaar van 2021 worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier