Man aangehouden die pand in Kortrijk verhuurde voor verdoken prostitutie

Redactie KW

De onderzoeksrechter in Brugge heeft een 65-jarige man uit Deinze aangehouden in een dossier van verdoken prostitutie. De raadkamer in Brugge heeft dinsdag zijn aanhouding met één maand verlengd.

Tijdens een controle midden maart 2019 stelde de lokale politiezone VLAS (Kortrijk) vast dat een pand in Kortrijk gebruikt werd in het kader van prostitutie. Vijf meisjes uit Colombia, Roemenië, Hongarije en de Dominicaanse Republiek huurden er kamers aan de betreffende man, en adverteerden via de website Redlights.be.

Het onderzoek werd verder waargenomen door het team mensenhandel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen.

Begin januari 2020 werd een volgende controle georganiseerd, dit keer door de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, de lokale politiezones van Kortrijk, Zulte en Deinze, bijgestaan door sociale inspectiediensten. Niet alleen het pand in Kortrijk werd gecontroleerd, maar ook een pand in Zulte, dat kennelijk evenzeer de dezelfde man werd onderverhuurd aan dames om zich er te prostitueren. Tijdens deze controle werden in totaal acht dames aangetroffen, voornamelijk uit Nigeria, Colombia en Ecuador.

De man uit Deinze werd gearresteerd en werd na verhoor voorgeleid voor de onderzoeksrechter van Brugge, die hem heeft aangehouden.

Eens te meer is gebleken dat veel meisjes die geen verblijfsstatuut hebben of in België niet mogen werken, via internetsites in de prostitutie actief zijn. Zij verblijven op hotelkamers of – zoals in dit dossier – in privé-woningen waar zij kamers huren en hun klanten bereiken via internetadvertenties.

Deze vorm van prostitutie vormt een bijzondere uitdaging voor politie en inspectie, omdat de meisjes niet actief zijn in panden die zichtbaar voor prostitutie in aanmerking komen, zoals vitrines of bars. De meisjes blijven vaak maar een beperkte tijd op een bepaalde plaats werken, en proberen op die manier onder de radar te blijven. Omdat de controle moeilijker is, is het risico ook groter dan meisjes worden uitgebuit of dat misbruik wordt gemaakt van kwetsbare situaties. Om die reden wordt aan de politiediensten van West-Vlaanderen gevraagd om de internetprostitutie op te volgen en geregeld controles uit te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier