Man (70) staat terecht voor 8 messteken aan zijn vrouw

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Een 70-jarige man uit Keiem bij Diksmuide moest zich dinsdag voor de strafrechter verantwoorden wegens poging tot doodslag op zijn vrouw (66), een dame met een zwaar psychiatrisch verleden. De procureur toonde zich opvallend mild in zijn vordering, de advocaat van de man wil de vrijspraak wegens onweerstaanbare drang

Etienne C. was 45 jaar met haar gehuwd toen hij acht messteken toediende. Het openbaar ministerie was opvallend mild in de vordering en toonde begrip voor de man, die handelde in een vlaag van zinsverbijstering.

De advocaat van Etienne C. vroeg zelfs de vrijspraak wegens onweerstaanbare drang. “Jarenlang werd hij gekweld door de dame. Op een gegeven moment, na honderden keren op de tanden bijten en tal van buitenechtelijke relaties, is hij ontploft.”

Zelf hulpdiensten gebeld

De feiten vonden plaats ‘s avonds op 17 november 2018 in de woning van het voormalige echtpaar in Keiem, zes weken nadat de vrouw was ontslagen uit de psychiatrie, reeds haar tiende opname. De hulpdiensten vonden het slachtoffer bewusteloos op grond in de woonkamer, in een plas bloed.

Beklaagde Etienne C. had kort daarvoor zelf de hulpdiensten gebeld. Ook de buurvrouw was aanwezig, die toevallig kwam aankloppen. Etienne C. werd gearresteerd en het slachtoffer naar de afdeling intensieve zorgen in AZ Delta overgebracht. Er waren geen vitale organen geraakt maar de vrouw had veel bloed verloren.

Onverwerkte abortus

Het openbaar ministerie schetste de situatie grondig tijdens het proces dinsdag, op de Veurnse rechtbank. Er werd verduidelijkt dat het slachtoffer sinds de jaren 1990 talloze opnames in de psychiatrie achter de rug heeft en lijdt aan depressies en bipolaire stoornissen door een onverwerkte abortus.

Het huwelijk kreeg ook te maken met buitenechtelijke relaties aan de kant van de vrouw. Tal van keren kwam het tot hoogoplopende discussies en agressie.

Nieuwe vriend

“Het kwam op die bewuste avond tot een schrijnend dieptepunt toen de vrouw aankondigde dat ze wou scheiden en haar man zijn huis uit moest, omdat haar nieuwe vriend die ze in de psychiatrie leerde kennen, bij haar zou intrekken.”

“De situatie escaleerde en er was ook nog een discussie over geld, gezien hij haar wekelijks een budget gaf omdat zij het geld niet goed kon beheren. Ze zei dat hij veel sneller buiten zou liggen dan hij zelf ooit had gedacht. De beklaagde kreeg letterlijk en figuurlijk van alles naar het hoofd geslingerd”, aldus de procureur. Etienne C. was aan het eten en nam een mes van op tafel, waarop hij naar zijn vrouw stapte.

Ontploft

“Etienne C. verklaarde in zijn aanvankelijk verhoor dat hij zich voelde ontploffen. ‘Ik wou dat ze zweeg, dat ze zou stoppen. Ik kon het niet meer aan. Ik heb haar gestoken in de rug en toen ze zich omdraaide nog in de hals en richting haar mond. Ik weet niet hoeveel keer ik haar gestoken heb’, verklaarde hij.

De beklaagde heeft haar hoofd nog enkele keren hard tegen de vloer gebonkt. ‘Toen haar ogen wegdraaiden, besefte ik wat ik had aangericht en belde ik de hulpdiensten’, verklaarde hij nog. Tijdens de reconstructie werd duidelijk dat zijn relaas overeen kwam met de feiten”, aldus de procureur op het proces.

Niet gevaarlijker dan om het even wie

De man werd onderzocht door psychiaters, die stelden dat het gaat om een brave man die nooit de nodige stappen heeft ondernomen om weg te gaan van zijn vrouw, met wie hij al jaren moeite had om mee samen te leven. Volgens gerechtspsychiater Hans Hellebuyck is Etienne C. niet gevaarlijker dan om het even wie uit onze maatschappij.

Ook mensen die het echtpaar kennen, omschreven hem als een noeste werker die het beste voorhad voor zijn vrouw maar ten onder ging aan de situatie en agressie. Zo zou hij de laatste jaren van het huwelijk in een aparte kamer slapen en moest hij de deur op slot doen om zich te wapenen tegen de agressie van zijn vrouw.

37 maanden cel met uitstel

Het openbaar ministerie had begrip voor de situatie van de man en wat hem zo ver dreef om zijn vrouw om het leven te willen brengen. Er werd 37 maanden cel met uitstel gevraagd voor poging tot doodslag. Het effectieve gedeelte van de straf mocht beperkt worden tot de reeds ondergane voorhechtenis.

Etienne C. is al een ruime tijd op vrije voeten en staat onder voorwaarden. Momenteel woont hij samen met zijn zus in Ronse.

Onweerstaanbare drang

Thomas Bailleul, de advocaat van Etiennce C., vroeg de vrijspraak. Hij trok de kaart van onweerstaanbare drang, na jarenlange kwelling en terreur. “Mijn cliënt gaf bij het eerste verhoor al aan dat hij ontplofte, dat hij zichzelf niet meer kon tegenhouden en wou dat zijn vrouw stopte met hem te kwellen.”

“Dat geroep, getier en die agressie waren de druppel voor hem, na 45 jaar op de tanden bijten en tal van overspelige relaties door zijn vrouw. Na de feiten kwam hij bij zinnen en heeft hij zélf de hulpdiensten gebeld”, aldus de raadsman.

“Monster gemaakt van cliënte”

De advocaat van het slachtoffer, Olivier Catrysse, stelde dat zowel het openbaar ministerie als de verdediging een monster van zijn cliënte maakten. “Het gaat hier om een erg kwetsbaar persoon met psychische problemen. Er zijn grenzen! Die vrouw leeft in haar eigen wereld.”

“Er zijn andere manieren om iemand met psychologische problemen tot bedaren te brengen. Zij is verdorie hier het slachtoffer”, aldus de raadsman, die een morele schadevergoeding van 7.500 euro eiste en de aanstelling van een deskundige, om blijvende letsels te begroten.

Vonnis 10 november. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier